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Bragantia, Volume: 14, Número: unico, Publicado: 1955
  • A fixação do nitrogênio do ar pelas bactérias que vivem associadas com as leguminosas crotalária e mucuna

    Catani, R. A.; Gargantini, H.; Gallo, J. Romano

    Resumo em Português:

    Com a finalidade de conhecer a quantidade de nitrogênio fixado simbiòticamente por crotalária (Crotalaria juncea, L.) e mucuna anã (Stizolobium deeringianum, Bart.) e a influência de alguns fatôres sôbre o fenômeno, instalou-se uma experiência em vasos de Mitscherlich contendo solo tipo terra roxa misturada. Os tratamentos empregados foram os seguintes : 1) testemunha ; 2) NPK ; 3) NPK + calcário ; 4) NPK + inoculante ; 5) NPK + calcário + inoculante; 6) PK + calcário; 7) PK + calcário + inoculante. Dois meses após a germinação das sementes colheu-se o material para análise, dosando-se o N nas raízes e nas partes vegetativas das plantas. Nessa ocasião foram tiradas diversas fotografias, para documentação comparativa da nodulação das raízes nos diversos tratamentos.

    Resumo em Inglês:

    A study was made of nitrogen fixation by bacteria in association with crotalaria (Crotalaria juncea L.) and velvet bean (Stizolobium deeringianum Bart). The experiment was performed according to the Mitscherlich pot technique. Three replications of each of the following treatment were made : 1) check ; 2) NPK ; 3) NPK + limestone ; 4) NPK + inoculation ; 5) NPK + limestone + inoculation ; 6) PK + inoculation ; 7) PK + limestone + inoculation. The amount of nitrogen, phosphorus, potassium, and limestone added to the pots that received these elements were as follows : 2.0 g of N in the form of NH4 NO3 ; 2.2 g of P2O5 as K2HPO4 ; 3.0 g of K2O as K2 HPO4 and KCl; 15 g of a dolomitic limestone in order to increase base saturation in the soil to 60 per cent. Inoculation of the seeds was made with a Rhizobium from the cowpea group. The plants were allowed to grow for two months and were then cut, dried at 60° C, and weighed. The roots were dug, washed carefully, and photographed to show the differences in nodule formation (figures 1 and 2). Nitrogen was determined separately in the stems with leaves and in the roots. This element was also determined in soil samples from treatments n.° 6 and n.° 7 prior to planting and after the plants had been removed from the pots. The data obtained indicated that nitrogen had not been absorbed from the soil. The amount of nitrogen fixed per pot by the nodule bacteria is given below : Treatment Nitrogen fixed by Crotalaria Velvet bean (g) (g) N.º 6 (PK + limestone) ------------------------------------------------------------- 0,52 1,18 N.° 7 (PK + limestone + inoculation) -------------------------------------------- 0,74 1,20
  • Melhoramento da soja: 1. Observações preliminares sôbre o comportamento de algumas variedades de soja em São Paulo

    Miyasaka, Shiro

    Resumo em Português:

    O presente trabalho relata observações preliminares sôbre o comportamento em conjunto, de variedades de soja ensaiadas na Secção de Genética do Instituto Agronômico de Campinas. As sementes daquelas variedades foram coletadas recentemente em várias partes do Estado ou introduzidas de países estrangeiros. São apresentados também os resultados de ensaio de novas variedades comerciais bem como observações sobre os caracteres agronômicos de alguns tipos mais promissores. Verificou-se que muitas das variedades recem introduzidas se mostraram inferiores à variedade Abura, que é recomendada atualmente pela Secretaria da Agricultura aos lavradores do Estado de São Paulo. Somente algumas variedades como N 47-3332, Cotia 14, Aliança Preta e Aliança, sobressaíram, carecendo de estudos mais acurados. Os resultados preliminares de um ensaio comparativo de novas variedades comerciais revelaram a alta produtividade das variedades Paraná Tardia e Yelnando. As produções das variedades Nova Granada, Pereira Barreto, LA. 455 e La 41-1219 foram ligeiramente prejudicadas pelo baixo "stand" final. O estudo da variabilidade dos característicos de 18 das melhores variedades demonstrou que, em Campinas, certa resistência ao ataque pelo nematoide Meloidogyne sp. •encontra-se nas variedades Palmetto e La 41-1219, alta porcentagem de óleo e proteína nas variedades Aliança Preta, Yelnando, La 41-1219, Cotia 14 e Acadian, alguma resistência a deiscência e ao acamamento nas variedades I.A.455, Paraná Tardia, Pereira Barreto, Aliança e Nova Granada, e resistência à moléstia "pústula bacteriana" na variedade C.N.S.. Fatores favoráveis aos característicos altura de primeira inserção das vagens, altura da planta e ciclo longo das plantas são encontrados na variedade Aliança. A variabilidade dos característicos como côr da semente, tamanho da semente, côr da flôr e da pubescência e rachadura da casca da semente foi também observada nessas diversas variedades.

    Resumo em Inglês:

    The present paper reports preliminary data on the behavior of a group of soybean varieties obtained in experiments carried out by the Genetics Division of the Instituto Agronômico de Campinas. Seeds of these varieties were collected in various parts of the state or introduced from foreign countries. Results of a field trial with commercial varieties, as well as observations on the agronomical characters of some of the most promising types, are included. Most of the newly introduced varieties were inferior to Abura, the variety recommended by the Secretaria da Agricultura for planting in the state of São Paulo. The varieties Paraná Tardia and Yelnando gave high yelds, and those of the varieties Nova Granada, Pereira Barreto, IA 455, and La 41-1219 could not be measured accurately because their plots had a low stand. Observations on the agronomical characters of 18 varieties were made at Campinas. Resistance to root-knot (Meloidogyne sp.) was found in Palmetto and La 41-1219 ; high oil and protein content was found in Aliança Preta, Yelnando, La 41-1219, Cotia 14, and Acadian ; non-shattering and resistance to lodging was found in IA 455, Paraná Tardia, Pereira Barreto, Aliança and Nova Granada: CNS showed resistance to bacterial pustule. Favorable factors for plant size, height of insertion of first branch, and late maturity were found in Aliança Preta. Characteristicis such as color of seed coat, flower color, pubescence color, seed size, and cracking of seed coat were recorded for most varieties
  • Amostragem de solo para estudos de fertilidade

    Catani, R. A.; Gallo, J. Romano; Gargantini, H.; Conagin, A.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho foi realizado com a finalidade de estabelecer um sistema e técnica mais adequados de se coletar amostras de terra, para fins de estudo de fertilidade. Foram escolhidas duas áreas de solos diferentes. Uma delas com seis hectares, situada na Estação Experimental de Ribeirão Prêto, em solo tipo terra roxa legítima ; a outra com quatro hectares e localizada na Fazenda Santa Maria, em Pindorama, em solo do tipo arenito Bauru. A retirada das amostras de cada área foi feita com tubos especialmente construídos para esse fim e obedeceu ao seguinte critério: 1) 30 amostras simples, cobrindo tôda a área ; 2) 10 amostras compostas, formadas de cinco amostras simples, cobrindo tôda a área. 3) 5 amostras compostas, formadas de 20 amostras simples, cobrindo tôda a área. Nessas amostras foram determinados : pH, carbono total, potássio "trocável" e cálcio "trocável". Diante dos dados obtidos e levando-se em conta o trabalho exigido no laboratório, aconselha-se a retirada de três amostras compostas formadas de 20 simples cada uma, em glebas uniformes, de cinco hectares aproximadamente.

    Resumo em Inglês:

    The following methods of collecting soil samples for fertility studies were compared : 1) thirty individual samples covering the whole area ; 2) ten composite samples, each consisting of five individual samples, covering the whole area ; 3) five composite samples, each consisting of 20 individual samples, covering the whole area. The three types of samples were collected in each of two plots : 1) a six-hectare plot in the Estação Experimental de Ribeirão Prêto, representing the "terra roxa" soil; 2) a four-hectare plot in the Santa Maria Farm, Pindorama, where the soil is of the "arenito de Bauru" type. The pH, total carbon, and exchangeable potassium and calcium were determined in the samples. Based on data obtained in the present investigation and considering the amount of work involved in the routine laboratory tests, it is suggested that three composite samples, each consisting of 20 individual samples, are quite satisfactory for fertility studies of uniform land areas of about six hectares.
  • Observações sôbre o bronzeado do algodoeiro Mocó

    Costa, A. S.; Nascimento, Fernando Mello do; Borges, Humberto Escorel

    Resumo em Português:

    Uma anomalia do algodoeiro Mocó, denominada bronzeado, vem sendo observada na região do Seridó, Rio Grande do Norte, durante os últimos três anos. Pensou-se, a princípio, que esta anomalia fôsse causada por um vírus, mas as observações relatadas neste trabalho indicam que é causada por um ácaro. As fôlhas das plantas afetadas, especialmente aquelas da metade superior dos galhos, mostram uma coloração bronzeada no lado de baixo. Essa face da fôlha tem também uma superfície rugosa, com brilho vidrado (est. 1, B), as vezes com pequenas áreas de tecido cicatricial. Vistas pelo lado de cima são mais rugosas do que as normais e têm os bordos curvados para baixo. Nos casos graves, as fôlhas do topo dos galhos morrem e caem (est. 2, A e B). A espécie de ácaro causadora do bronzeado do algodoeiro Mocó foi identificada por H. H. Keifer, Sacramento, Calif., como pertencente a um gênero ainda não descrito da família Eriophyidae. Esta espécie está sendo presentemente denominada Anthocoptes sp. até que a sua descrição seja publicada. Populações de 500 a 1.000 indivíduos por centímetro quadrado de fôlha já foram encontradas. Esse ácaro parece ser muito sensível às condições do ambiente, visto que as populações da praga variam entre grandes limites.

    Resumo em Inglês:

    For the last three years a bronzing anomaly of cotton plants of the Mocó variety (Gossypium hirsutum L. var. maria galante Hutch.) has been recorded in the Seridó region (a semi-arid region in the north-eastern part of Brazil), state of Rio Grande do Norte. This anomaly was first thought to be of virus origin, but the observations reported in this paper indicated that it is due to the attack by a species of mite. Leaves from affected plants, especially those on the upper half of the branches, show a bronzing discoloration on the dorsal side, frequently accompanied by a rough and ventral side of these leaves shows some rugosity not present in normal leaves, and in most cases their edges curve downwards. In severe infestations the uppermost leaves on the plants may die and drop (plate 2, A and B). The mite responsible for bronzing of the Mocó cotton was identified by H. H. Keifer, Sacramento, Calif., as an undescribed Eriophyid species that also represents an undes-cribed genus. It has been referred to, tentatively, as Anthocoptes sp. until its description is published. Populations as high as 500 to 1,000 individuals per square centimeter of leaf area were encountered. This species of mite seems to be very sensitive to environmental conditions, as populations may drop within a short time from high numbers of mites per leaf to practically none.
  • Análise da covariância em um látice retangular simples

    Conagin, A.

    Resumo em Português:

    No presente artigo apresentamos a análise da covariância de um látice retangular simples, com duas repetições de cada grupo básico. Os dados estudados representam a produção, em gramas, de algodão em caroço por canteiro, de uma experiência de comparação de linhagens. A análise estatística é apresentada com detalhes de forma a servir de modelo ao melhorador de plantas que queira se utilizar da covariância, para aquele tipo de delineamento. Também é apresentada a equivalência entre as duas notações, a usada no presente artigo e a mais usualmente encontrada na literatura, para o cálculo de látices retangulares simples.

    Resumo em Inglês:

    This paper describes the different steps taken in the covariance analysis for a simple rectangular lattice. The data are expressed as grams of seed cotton per plot from two replications each of the x and y groups of a 7 x 8 simple, rectangular lattice design. This experiment was carried out by the Secção de Algodão do Instituto Agronômico de Campinas.
  • Melhoramento do cafeeiro: X - Seleção visando eliminar o defeito "lojas vazias do fruto" no café Mundo Novo

    Carvalho, A.; Antunes Filho, H.

    Resumo em Português:

    As progênies de café Mundo Novo em estudo na Seção de Genética, desde 1943, se têm revelado altamente produtivas e vigorosas, porém apresentam numerosas plantas com rendimento desfavorável devido à alta incidência de lojas do fruto desprovidas de sementes. Estudos detalhados sôbre a constituição dessas progênies, com relação a êsse defeito, foram iniciados em 1950 verificando-se, nessa ocasião, que algumas eram constituídas apenas de plantas normais, enquanto outras se apresentavam formadas de cafeeiros normais e plantas com o defeito de alta quantidade de lojas sem sementes. A seleção foi dirigida a fim de eliminar, da população Mundo Novo, êsse grave defeito. Resolveu-se multiplicar apenas os cafeeiros mais produtivos das melhores progênies e que não apresentassem o defeito de alta quantidade de lojas vazias, pois seria de esperar que suas progênies fossem constituídas de plantas normais, a julgar pelos dados então obtidos nos descendentes do cafeeiro bourbon n.° 44, que também apresentava o mesmo defeito. Os resultados da amostragem realizada na primeira plantação de café Mundo Novo formada com essas sementes selecionadas, e discutidos no presente trabalho, dão indicações de que a seleção foi bastante eficiente, reduzindo a incidência de plantas com o defeito, de 50% na população original para cêrca de 2 a 7% nesta nova plantação. Em vista dêstes resultados as sementes aí colhidas em 1953 foram aproveitadas para sdstribuição aos lavradores de São Paulo, pela Divisão de Fomento Agrícola, a fim de ie formarem 148 plantações modelo dessa nova variedade comercial. - As comparações feitas, entre as produções de café beneficiado, calculadas a partir do rendimento para os cafeeiros de mais alta produção de cereja, indicam que se deve primeiramente concentrar a seleção em plantas produtivas e sem elevada quantidade de lojas sem sementes, tal como já vem sendo feito desde 1950.

    Resumo em Inglês:

    A high proportion of plants of the Mundo Novo coffee (a strain of Coffea arabica L. var. bourbon (B. Rodr.) Choussy) produce an abnormally large number of fruits with empty locules. Since this character reduces the rate of coffee beans per weight of fruit, selection was started aiming at reducing or eliminating plants having this defect, and thereby increasing the yeild of coffee beans. Preliminary investigations carried out in 1950 on the occurrence of empty locules in selfed progenies and hybrids of the bourbon plant No. 44, which presents a high percentage of this defect, indicated that this characteristic was heritable. It was also determined that only normal plants were found in progenies of normal individuals, even when these belonged to progenies in which some of the sibs produced large number of fruits with empty locules. Based on this information, seeds from normal, high yielding plants of Mundo Novo coffee were released to coffee growers in 1950. In one of the first farms to use selected seeds of Mundo Novo coffee, approximately 7,000 trees (one tree is really a group of four plants in the same hill) were planted with seeds produced by the best plants of five of the most outstanding progenies of this variety. A small crop was available in 1953. Due to the increasing demand for selected seeds of Mundo Novo coffee, it was then suggested that the State Extension Service buy the seeds produced in this farm and distribute them to coffee growers that were willing to plant them for seed production. Before this suggestion was put into effect, the whole planting was surveyed for the presence of plants producing large numbers of fruits with empty locules. By means of a sampling technique, it was determined that only from 2 to 7 per cent of abnormal plants were found in the plantation. When these numbers were contrasted with the 50 per cent index of undesirable trees normally found in the original Mundo Novo plantings, it became evident that selection to eliminate plants producing large number of fruit with empty locules had been quite successful. If must be noted that such a low percentage of undesirable plants having the same defective character is normally found in plantings of the current commercial varieties such as bourbon and others. Details of the sampling results and the influence of a high rate of empty locuels on the yield of coffee beans are discussed. The possibility of selecting exceptionally high-vielding individuals, although having this defect, is considered. The elimination of trees which gave unusually large quantity of fruit with empty locules allowed the establishment of pilot plantings. It mg/y be said that an increase in productivity was attained by this method of selection.
  • Mancha da fôlha de Hevea brasiliensis

    Viégas, A. P.

    Resumo em Português:

    De folíolos de Hevea brasiliensis Muell.-Arg., isolou-se Periconia manihoticola. O fungo foi levado a folíolos sadíios de seringueiras cultivadas em agar com solução nutritiva e a folíolos de seringueiras sadías, de ripado. O fungo se mostrou ser patógeno fraco para as condições de meio campineiras. Quanto ao nome correto do fungo, verificamos que Haplographium manihoticola Vincens antedata Periconia hevese Stevenson et Imle, e que Haplographium manihoticola não foi colocado em seu gênero certo, devendo ir para o gênero Periconia. Fizemos a necessária sugestão para que se transfira Haplographium manihoticola Vincens para Periconia; disso resultaria Periconia manihoticola (Vincens) n. comb., e o sinônimo Periconia hevese Stevenson et Imle.

    Resumo em Inglês:

    Periconia manihoticola was isolated from diseased leaflets of Hevea brasiliensis Muell.-Arg. and inoculated in young healthy plants grown in nutrient agar and in older rubber plants grown in pots. The fungus proved, for the conditions prevailing around Campinas, to be a weak parasite. Out of the thirty-two inoculated young leaflets of the second lot only two took the disease, while the plants were under high humidity. The lesions stopped growth when the humidity decreased. Upon bringing inoculated young plant grown in nutrient agar showing lesion in a leaflet, under conditions of high humidity, the lesion increased, distortion of the leaflet occured, and from the lesion the fungus was reisolated. The fungus was described as Haplographium manihoticola Vincens (11), but proved to belong to Periconia. The transfer of the species to Periconia is suggested, and in this transfer the name Periconia hevese Stevenson et Imle, should be taken as a synonym. Thus the correct name of the fungus should be Periconia manihoticola (Vincens) n. comb..
  • Genética de Coffea: XVII - Herança do característico angustifólia em Coffea arabica L.

    Krug, C. A.; Carvalho, A.; Antunes Filho, H.

    Resumo em Português:

    Mutantes angustifólia são encontrados tanto em viveiro como em plantações das diversas variedades de Coffea arabica L. Êstes mutantes apresentam folhas afiladas em ambas as extremidades e poucas domácias, e diferem em outros característicos, não constituindo, portanto, um grupo morfologicamente homogêneo. Efetuou-se a análise genética de duas plantas angustifólia (n.° 446 e RP 104) que diferem ligeiramente na aparência, tendo-se tomado a variedade typica de C. arabica como padrão. Achou-se que os principais característicos de cada uma dessas duas plantas angustifólia são controlados independentemente por dois fatôres genéticos recessivos, ag1ag1 e ag2ag2, e que êstes fatôres genéticos reduzem a produção e o vigor das plantas quando na condição homozigota. Êstes gens têm efeitos complementares, verificando-se que as progênies das plantas heterozigotas, de fôlhas normais e de constituição Ag1ag1Ag2ag2, são constituídas de plantas normais e angustifólia na relação de 9:7. Os cruzamentos efetuados entre outras oito plantas angustifólia com os cafeeiros 446 e RP 104, indicaram que duas delas são também homozigotas para os alelos ag1ag1. Cruzamentos recíprocos, envolvendo outras plantas angustifólia, deram resultados diferentes, ocorrendo plantas angustifólia apenas quando estes cafeeiros foram usados como planta-mãe. As progênies dêstes cafeeiros deram plantas normais e angustifólia, nas relações que se aproximam de 2:1 e 9:7. A progênie de uma das plantas angustifólia apresentou-se constituída apenas de plantas normais. Ainda não se encontrou explicação razoável para estas segregações anormais.

    Resumo em Inglês:

    Angustifolia mutants have been found in coffee plantations and also among seedlings in nurseries of several varieties of Coffea arabica L. They all present narrow, pointed leaves with few domatias, but may differ in other characteristics and therefore do not constitute a morphologically homogeneous group. Genetic analysis of two angustifolia individuals was made using the typica variety (Coffea arábica L. var. typica Cramer) as a standard. It was found that the main characteristics of each of the two plants were controlled independently by two non-allele, recessive genes, namely ag1ag1 (plant n.° 446), and ag2ag2 (plant n.° RP 104), and that both, reduced yield and vigor of the plants when in a homozygous condition. The genes have complementary effects, for it was found that normal heterozygous Ag1ag1Ag2ag2 plants, when selfed, furnished normal and angustifólia F2 plants in the ratio of 9:7. Crosses of eight other angustifólia individuals with the plants 446 and RP 104 have shown so far that only two of them are also homozygous ag1ag1 and that no other plant is homozygous ag2ag2. Reciprocal crosses, involving some of these angustifólia individuals, gave different results, and angustifólia segregates were found only when these plants entered the crosses as the mother parent. Selfed progenies of these angustifólia mutants comprised normal and angustifólia seedlings in the aproximate ratios of 2:1 and 9:7. One selfed progeny presented only normal seedlings. A suitable explanation for the abnormal ratios here reported still remains to be found.
  • Contrôle genético dos "frutos chochos" no Café "Mundo Novo"

    Mendes, A. J. T.; Medina, Dixier M.

    Resumo em Português:

    1. Decorre do presente trabalho que no Café Mundo Novo há dois grupos distintos de plantas : a) de baixa ocorrência de frutos chochos; b) de alta ocorrência de frutos chochos. 2. Há evidências de que a existência de 2 grupos distintos de plantas é devida a um par de fatores genéticos Dd. As plantas onde é baixa a ocorrência de frutos chochos são de constituição genética DD. As demais são Dd. Não há o grupo dd, pois que a combinação endosperma ddd e embrião dd é letal. 3. Segundo a hipótese, a letalidade dos fatores dd se manifesta quando o endosperma tem 2 a 3 mm de diâmetro; nesse ponto estaciona o crescimento e êle se transforma num disco (donde o símbolo d para o gen em questão). Raras vêzes a ação letal se manifesta antes dêsse estado e então nada ou quase nada resta do endosperma. Outras vezes a ação letal é tardia: o endosperma se desenvolve em semente mas esta não germina. 4. As populações de café Mundo Novo que estão se formando no Estado de São Paulo terão diferentes proporções de plantas com e sem o defeito das lojas vazias, dependendo isso da fonte onde se procurarem as sementes. 5. Limitando-se a selecionar as plantas Mundo Novo dentro do grupo de baixa ocorrência de chochos o melhorista encontra base científica para ehminar um notório defeito da variedade.

    Resumo em Inglês:

    It was shown in a recent paper that the occurrence of empty locules in coffee fruits of the variety Mundo Novo (Coffea arabica L.) is due to an arrest in the endosperm development that takes place at a definite stage, leading to the formation of a small disc ; this rudimentary type of endosperm has been called "discoid endosperm". A suggestion was then made that this process might be controlled by genetic factors. Under this assumption, normal plants were DD; plants in which the defect occurred, Dd, and the homozygous, recessive form was lethal. The high correlation between discoid endosperm and empty locules permitted a clear-cut separation of Mundo Novo coffee populations into two classes : a) plants in which the discoid endosperm is not formed (normal plants) ; and b) plants in which the disc occurs (hight percentage of empty locules). A survey was made of three Mundo Novo plantings representing different generations of an once-existing small group of plants. Under the assumption that the original plants (maximum of eight plants) were Dd (F1), the first plantings made with their seeds represented F2 populations and should have DD and Dd individuals in a ratio of 1:2. A second planting has been made with seed collected from 400 plants that represented another group of the supposed F2 generation; assuming that this F2 had 1DD:2Dd, and that 10% of cross pollination occurred, this F3 population should consist of DD and Dd individuals in the ratio of 59:41. A third group of plants that was examined had been planted with seed collected from 15 plants selected from the first planting of the F2 generation. Sampling of these 15 parent plants indicated that according to the presence of discoid endosperm they were 4DD:11Dd; assuming that 10% of cross pollination occurred and taking into account that an equal number (20) of seedlings was selected from each progeny, it was expected that the ratio in this F3 lot would be 51:49. Samples of 100,100, and 262 plants that were examined in the one lot that represented an F2 generation and in the two others that represented F3 generations, respectively, confirmed the above-mentioned expectations. Individual study of the plants belonging to the 15 progenies showed that the 197 plants derived from the 11 Dd plants were in the ratio of 1DD:2Dd; among the 65 plants derived from the 4 DD individuals, only four were Dd, which corresponds closely to a possible 10% of cross pollination. Emasculated flowers of Dd plants that were pollinated with DD pollen produced only normal seeds, thus confirming the genetic origin of empty locules. The frequency of empty locules only seldom reaches the expected 25%. To explain this slight discrepancy, the suggestion is made that some ddd endosperm may attain normal size and shape, although their embryos may not be viable since no dd plants has ever been found. Data on germination obtained in 1950 and 1951 have indicated that apparently normal seed from plants that had a high percentage of empty locules (probably Dd) gave a lower germination than those from plants with a low percentage of empty locules (probably DD).
  • Produtividade e rendimento das duas classes de plantas existentes no Café "Mundo Novo"

    Mendes, A. J. T.; Conagin, A.

    Resumo em Português:

    Dados já publicados sobre produção de frutos e rendimento em sementes, de progênies do café Mundo Novo, foram reclassificados com base na existência de duas classes distintas de plantas : a) aquelas heterozigotas (Dd), em que há ocorrência de endosperma discóide e conseqüente formação de maior quantidade de frutos chochos ; e b) aquelas homozigotas (DD) em que o endosperma é normal e por conseguinte os frutos são normais. Verificou-se que o peso da produção em frutos das plantas Dd é, em média, maior que o das plantas DD. A ocorrência do endosperma discóide, no entanto, acarreta um rendimento menor em sementes, para igual peso de frutos. O resultado final em peso de sementes chega a pender em favor das plantas DD, sem, no entanto, haver uma diferença estatisticamente significativa. A existência de plantas Dd nos cafezais é, portanto, prejudicial, uma vez que, para produzir mais frutos elas retiram maior quantidade de elementos minerais do solo ; a maior produção exige maior mão de obra na colheita ; e o pêso do produto final, café beneficiado, não é compensador, pois não é superior ao das plantas DD. As fontes de sementes são várias, atualmente ; se o fornecedor não faz qualquer seleção, as plantas com o defeito tendem a diminuir ; se o fornecedor, imaginando que faz seleção, escolhe as plantas aparentemente mais produtivas, o defeito aumentará na nova plantação ; se o fornecedor das sementes leva em consideração a produtividade e ao mesmo tempo a não ocorrência de frutos chochos, a nova plantação estará pràticamente isenta do defeito. Sómente as sementes certificadas pelo Instituto Agronômico apresentam a garantia de produzir exclusivamente plantas DD.

    Resumo em Inglês:

    Evidence presented in previous papers indicated that two classes of plants are present in ordinary populations of Mundo Novo coffee (Coffea arabica L.) : a) heterozygotes (Dd) in which the occurrence of "discoid endosperm" is responsible for the increased number of empty fruit locules ; b) homozygotes (DD) in which this abnormal type of endosperm doesn't occur and which only rarely form empty fruit locules. Fruit and seed yields, and percentage of empty locules of various progenies of Mundo Novo coffee were reported by others. These data were regrouped by the authors so as to permit a comparison of the fruit and seed yields of the two above-mentioned genetical classes of plants. The mean yield of fruits produced by Dd plants was higher than that given by DD plants. Since, however, those plants had a higher percentage of empty locule, seed yield was reduced and there was actually no statistically significant difference in the net weight of seeds produced by the two groups. The presence of Dd trees in coffee plantings is undesirable because they have to bear more fruit to produce the same amount of seed given by DD plants, thus increasing labor in harvesting and processing. There has been a great demand for Mundo Novo seed in recent years, and many coffee growers have established small plantings to produce seed. In lots planted with random unselected seed there is usually a tendency for reduction in number of plants with high percentage of empty locules (Dd) because of the usual increase in homozygosity of the populations. If, however, seed for the plantings is picked from plants that produced high yields of fruits, the frequency of plants with the defect in the plantings made with such seed will be increased. When fruit and seed yields are taken into account, and seeds from heterozygous plants are discarded, the planting for seed will be practically free of trees bearing fruits with empty locules. The examination of a small number of fruits per tree to detect presence or absence of empty locules with discoid endosperm provides a quick test for heterozygous (Dd) plants. At present only seeds from plantings certified by the Instituto Agronômico de Campinas are guaranteed to be reasonably free from possessing the factors (Dd) responsible for empty locules.
  • Dados bionômicos de Utetheisa ornatrix (L., 1758) (Lepidoptera, Arctiidae)

    Tella, Romeu de

    Resumo em Português:

    Utetheisa ornatrix (L., 1758) é, entre os inimigos de Crotalaria spp., o mais prejudicial. Sua lagarta, atacando de preferência a vagem da planta, come tôdas as sementes, danificando sobremaneira a produção. O inseto passa por cinco instars e sua evolução, em condições de laboratório, nos meses de maio a setembro, foi em média de 51 dias, dos quais 22 passados no estado larval. Uma fêmea põe em média 459 ovos, em 10 posturas. Foi constatada a presença de alguns inimigos naturais: Apanteles sp. (Hymenoptera), Ypophcemiops sp. e Archytas sp. (Diptera). Obtivemos também um biperparasita Mesochorus sp. (Hymenoptera), parasitando aquele microhimenoptero.

    Resumo em Inglês:

    Utetheisa ornatrix (L., 1758) is the most important insect pest of Crotalaria spp. In case of heavy infestations no seeds are formed in the pods of these leguminous plant. The life history of the insect, based on the mean values obtained, may be summarized as follows : larval period, 22 days ; adult period, 11 days ; total life cycle, 51 days. Egg production per female, 459. The insect occurs in the neotropical region, and the following host species have been recorded : Crotalaria spp., peanut (Arachis hypogece L.), cotton (Gossypium sp.), and lupine (Lupinus bracteolaris Desr.). Three parasites of Utetheisa ornatrix were found, namely : Ypophoemiops sp., Archytas sp. (Diptera), and Apanteles sp. (Hymenoptera). The last named species is attacked by a hymenopterous hyperparasite, Mesochorus sp.
  • Estudos sôbre a longevidade de adultos de Lasioderma serricorne F., o "besourinho do fumo"

    Mendes, Luiz O. T.; Tella, Romeu de

    Resumo em Português:

    Estudando as relações ecológicas do "besourinho do fumo", Lasioderma serricorne F., os autores fizeram uma pesquisa com o fito de ser determinada a longevidade fisiológica dos adultos de ambos os sexos dêsse inseto, quando mantidos em incubador à temperatura de 30°C e 85% de umidade relativa, em ausência de luz. Os machos têm vida mais curta que as fêmeas. Verificou-se, também, que as condições em que foram mantidos os estádios imaturos da espécie têm influência marcante na longevidade dos adultos, sendo as fêmeas mais sensíveis que os machos a mudanças nessas condições.

    Resumo em Inglês:

    This paper presents the life tables for sexually isolated males and females of the ''tobacco beetle", Lasioderma serricorne F., based on insects that lived in vials maintained in an incubator at 30°C and 85% of relative humidity, in the dark. The adults were obtained from three different cultures ; the immature stages were fed on wheat flour. For each culture the females were always longer-lived than the males (P = .01). The mean life durations for males from cultures a, b and c were respectively 23.06, 24.63 and 19.66 days. Males from cultures a and b showed no statistical difference in their life duration (P = .01). The mean life durations for females from cultures a, b, and c were respectively 33.63, 26.53 and 21.18 days. Those means are statistically different (P = .01). Males and females from cultures c were shorter lived (P = .01) than males and females of both cultures a and b. Considering the fact that the original number of beetles from culture c (382 males and 330 females) was much larger than the original number of beetles from culture a (171 males and 157 females) or b (146 males and 184 females), we know that the density of the larval population in the culture c was higher than in the culture a or b. Competition during the larval stage must be the chief factor responsible for the shortening of the mean adult life for both sexes of L. serricorne F. from culture c as compared with the mean adult life of adults from cultures a and b, less densely populated during the larval stage. This observation agrees with the criticism of Wright, mentioned by Allee, Emerson, Park and others (1) concerning the importance of exogenous events in the pre-imaginal period of the life duration of the adults. The data show that L. serricorne F. is an excellent material for studies on physiological longevity, because the adult beetles do not feed. For toxicological studies this insect species also seems to be a very appropriate material, as it is well brought out by the survivorship curves.
  • Delineamento em blocos incompletos balanceados com o número de variedades igual ao número de blocos

    Arruda, H. Vaz de

    Resumo em Português:

    No presente trabalho apresentamos a construção e análise de um deüneamento em blocos incompletos, com o número de variedades igual ao número de blocos. O delineamento foi aplicado numa experiência de competição de linhagens e variedades de algodoeiro. Nos delineamentos dêste tipo as variedades não se acham reunidas em repetições completas, não sendo possível separar o componente entre repetições do erro experimental. Assim, é preferível usar o delineamento em látice para as experiências com grande número de variedades e deixar o delineamento em blocos incompletos para os casos em que o tamanho dos blocos é limitado pela natureza do material experimental.

    Resumo em Inglês:

    The construction and analysis of a balanced, incomplete block experiment that was carried out to compare cotton varieties and lines is discussed. In this experiment v=b=21, r=k = 5, and d = 5. The symbol v represented the number of varieties tested ; b, the number of blocks ; r, replications ; k, varieties per block, and d, number of times any two given varieties occurred in the same block. Since this type of design does not have replications with a complete set of blocks, it is not possible to separate the component between replications of the experimental error. It is, therefore, preferable to use lattice designs for most experiments designed to compare varieties and use the incomplete block designs only when size of blocks is limited by the nature of the material under test. It is not possible to compare the efficiency of balanced incomplete block designs with that of randomized blocks. Judging by the coefficient of variation that was of 16% in the present experiment, it may be said that the estimates of the mean were within the range of those found in randomized block experiments with cotton varieties.
  • Observações citológicas em Coffea: XIX - Monossômios

    Mendes, A. J. T.

    Resumo em Português:

    Completa homozigose em Coffea arabica L. (2n = 44) foi estabelecida pela duplicação dos cromossômios de uma planta di-haplóide (2n = 22). Da progénie obtida, uniforme, três plantas se distinguiram, verificando-se que tinham respectivamente 22, 43 e 43 cromossômios. O mutante com 2n = 22 cromossômios era idêntico a outros di-haplóides já constatados anteriormente nos viveiros de café, cuja origem é atribuida à partenogênese. Os mutantes monossômicos (2n = 43) assemelham-se a fenótipos de constituições genéticas já conhecidas. A sua ocorrência vem esclarecer a razão da dificuldade da análise genética de certas plantas angustifolia, encontradas nos viveiros de café, que não respondem às esperadas relações fenotípicas : deve se tratar, nesses casos, de plantas monossômicas. Em uma pesquisa preliminar, separaram-se seis plantas angustifólia em viveiros de café; pelo menos três delas tinham também 2n = 43 cromossômios. Além da possibilidade do esclarecimento completo do mecanismo da hereditariedade do caráter angustifolia, os tipos monossômicos abrem possibilidades no sentido da associação dos fatôres aos respectivos cromossômios, pela obtenção de tipos nulissômios.

    Resumo em Inglês:

    Complete homozygozity in Coffea arabica L. (2n = 44) has been achieved through doubling of the chromosomes of a dihaploid plant (2n = 22). From its otherwise normal progeny, three offspring were separated because of their resemblance to the phenotypes monosperma, murta and angustifolia. The first one (monosperma) had 2n = 22 chromosomes and thus seems to be originated through parthenogenesis, the known origin of monosperma in Coffea. The second mutant, has 2n = 43 chromosomes. The third (angustifolia) mutant was also a monosomic (2n = 43). Since the angustifolia phenotype is due to a pair of genes ag ag, and since some angustifolia are of difficult genetic analysis, a suggestion is made that the late are monosomic. Cytological analysis of same proved that at least three of six examined are monosomic. It is expected that new types of monosomies will be found, as well as trisomies. The selfing of monosomies may give rise to nullisomics which will be of value in the making of a genetic map for coffee.
  • Transformações dos dados experimentais

    Conagin, Armando

    Resumo em Português:

    Neste artigo apresentamos a análise estatística de um experimento de sistema - época de plantio de milho, fatorial 2x4, em que a heterogeneidade das variâncias dos tratamentos foi eliminada pelo uso da transformação logarítmica dos dados de produção. Os dados originais representam a produção, em pêso (quilos), de grãos, por canteiro. A transformação logarítmica trouxe a necessária independência entre as médias dos tratamentos e os desvios padrão respectivos, assegurando, dessa forma, a validez da análise da variância.

    Resumo em Inglês:

    The conditions required for a valid analysis of variance are enumerated. A 2x4 factorial experiment with corn in randomized blocks, designed to study data of sowing and types of planting for corn, is discussed. The experiment was performed at the Estação Experimental de Serrinha, Estado da Bahia. The original data showed that the variances within treatments were not homogenous. It was found by means of a graphical presentation that the relation - standard deviation / mean of treatment - was almost constant for the different treatments. A log transformation brought the desirable homogeneity to the variances ; the usual analysis of variance was then carried out.
  • Adubação do milho: II - Adubação mineral quantitativa

    Viégas, G. P.

    Resumo em Português:

    O milho figura entre as seis principais culturas do Estado de São Paulo, oferecendo a região sul, onde mais ampla é a área de solos do glacial, excepcionais vantagens para seu cultivo, dada a topografia, facilidade de acesso e proximidades do mercado. Solos do glacial, porém, em geral apresentam baixa fertilidade. A partir de 1946/47 foram conduzidos ensaios em Campinas, Ipanema e Eng. Hermilo - localidades situadas em solos dêsse tipo - em blocos ao acaso, com quatro repetições, canteiros com 30 m² de área útil. Foram estudados 10 tratamentos, a saber : três níveis de azôto, cinco de fósforo e quatro de potássio. O efeito do azôto e do potássio foi estudado comparando-se fórmulas em que o fósforo figurava no nível mais elevado. O azôto foi aplicado na forma de salitre do Chile, com 15,5% de N ; o fósforo, na forma de superfosfato, com 20,8% de P2O5 e o potássio, na de cloreto de potássio, com 61% de K2O. As doses básicas de N, P2O5 e K2O estudadas foram, respectivamente, 25, 25 e 45 kg/ha desses elementos. Os adubos foram aplicados nos sulcos de plantio. Em Campinas, os ensaios foram conduzidos durante cinco anos ; em Ipanema e em Eng. Hermilo, em quatro anos consecutivos. Nesta última localidade o ensaio foi plantado mais um ano (1951/52), sem aplicação de adubos, para estudos do efeito residual. Tanto em Campinas com em Ipanema e Eng. Hermilo, os dados obtidos, analisados estatisticamente, deram resultados altamente significativos (coeficientes de variação : 13,5, 5,2 e 12,8%, respectivamente) e concordes : (a) em Campinas e Ipanema o azôto deu resultados favoráveis ; (b) a reação à aplicação de fósforo foi muito pronunciada, nas três localidades ; (c) não houve, em geral, reação para aplicação de potássio. Em Campinas, para uma aplicação de 75 kg/ha de P2O5, tivemos aumento de 620 kg/ha na produção de grãos ; em Ipanema, para igual dose desse elemento, o aumento foi de 1.380 kg/ha e em Eng. Hermilo de 1.540 kg/ha. Nesta última localidade a aplicação de 100 kg/ha de P2O5 fêz, praticamente, dobrar a produção por área. As doses mais econômicas de P2O5, para as citadas localidades, foram de 80, 70 e 90 kg/ha, se computarmos a Cr$l,80 e Cr$2,50 o quilo respectivamente, os preços do milho e do adubo (preços de 1953). O efeito relativo do fósforo foi mais acentuado em Ipanema e Eng. Hermilo, do que em Campinas. O azôto melhorou a produção em Campinas e em Ipanema. A aplicação de 25 kg/ha dêsse elemento já deu acréscimo significativo à produção. A aplicação de 50 kg/ha de N aumentou de 700 kg/ha a média de produção de milho em Ipanema, localidade cujo solo é arenoso, claro. O potássio não trouxe aumento de produção em nenhuma das localidades citadas. Êste nutriente até mesmo apresentou efeitos depressivos sobre a produção, mormente em Ipanema e Eng. Hermilo. O que foi dito no item acima se refere às médias gerais. Devemos, contudo, salientar que embora cada ensaio tenha sido realizado sempre na mesma área, o efeito do potássio, e mesmo do azôto, variou extraordinariamente conforme o ano. O freqüente efeito nulo ou negativo da adubação potássica e, por vezes, também da adubação azotada, não parece ter sido causado por desequilíbrio na relação N:P:K, visto como o fósforo - o elemento que mais reagiu em tôdas as terras estudadas - figurou com dose suficiente (100 kg/ha de P2O5) nos tratamentos em que se procurou determinar, por comparação, a reação do potássio e do azôto. Analisando mais detalhadamente efeitos depressivos das adubações potássica e azotada, verificou-se, em Campinas, que em ano de poucas chuvas (1947/48) a germinação foi grandemente prejudicada pelo salitre do Chile e pelo cloreto de potássio, provavelmente devido ao excesso de concentração de sais solúveis provocado pela aplicação dos adubos nos sulcos de plantio. À vista dos dados disponíveis não se encontra uma explicação segura para o que ocorreu nos outros três anos (1948/49, 1949/50 e 1950/51). Em Eng. Hermilo notou-se também, pelo menos em 1947/48, que o "stand" ficou prejudicado, provavelmente pela aplicação de salitre do Chile e cloreto de potássio nos sulcos. Correlacionando a produção de grãos com a de palha, em Campinas, verifica-se que os mais altos níveis são alcançados quando, a par de elevada dose de P2O5 (100 kg/ha), é feita também adubação azotada e potássica, embora pequena (25 kg de N e 45 kg de K2O). O índice de espigas, o rendimento de grãos, a altura das plantas e das espigas, a produção de colmos e a produção por planta foram, em maior ou menor grau, afetados principalmente pela ausência de fósforo.

    Resumo em Inglês:

    The response of corn to mineral fertilizers was studied in a series of trials conducted for four consecutive years at Campinas and Ipanema, and for five consecutive years at Engenheiro Hermilo. Ten different treatments were compared, and the basic fertilizer treatment (1-1-1) had 25, 25, and 45 kg/ha of N, P2O5, and K2O, applied respectively as ammonium sulphate, superphosphate, and potassium chloride. Corn responded best to phosphorus, as it can be seen ir: figures 1 and 2. The average yield increase per hectare in the three localities, due to the application of 75 kg/ha of P2O5, was as follows : Campinas, 620 kg ; Ipanema, 1,380 kg ; and Engenheiro Hermilo, 1,540 kg. Nitrogen increased corn yields only at Campinas and Ipanema. Potash did not induce any response in the three above-mentioned localities. There were indications that the application of the fertilizer in the furrows at planting time, although it was thoroughly mixed with the soil, impaired the stand in dry years.
  • Adubação do milho: III - Adubação mineral quantitativa

    Viégas, G. P.; Catani, R. A.

    Resumo em Português:

    Durante três anos consecutivos - de 1949/50 a 1951/52 - foram realizados em Campinas, ensaios de adubação do milho, em que as doses básicas de NPK foram iguais para os três elementos, isto é, 25 kg/ha de azoto (N), fósforo (P2O5) e potássio (K2O). Foram estudados três níveis de azoto, cinco de fósforo e quatro de potássio. Em 1949/50, em todos os tratamentos o "stand" inicial foi baixo ; nos outros dois anos, a genninação média foi respectivamente de 79% e 72%. Em conseqüência de aparente desequilíbrio na adubação, provocado por deficiência de fósforo, houve acentuada redução no número de plantas por ocasião da colheita, particularmente em 1951/52, nos canteiros sem fósforo e sem adubo. Apenas a adubação fosfatada deu efeitos significativos, obtendo-se o maior aumento de produção com 60 kg/ha de P2O5. O efeito do fósforo ampliou-se do primeiro para o terceiro ano. Em média, o efeito do potássio foi pequeno, devido aos resultados obtidos nos dois primeiros anos; no último, êle cresceu consideravelmente. Em 1949/50, verificou-se ter sido prejudicada a genninação, devido à concentração do cloreto de potássio nos sulcos de plantio. O aumento de produção pela aplicação de azoto também foi pequeno, diminuindo proporcionalmente, do primeiro para o terceiro ano, ao contrário do fósforo e do potássio. Nos dois primeiros anos o melhor tratamento foi 121; no último foi 131, isto é 25 - 75 - 25 kg/ha de N - P2O5 - K2O. A produção de colmos reagiu do mesmo modo que a de grãos, porém em menor escala. Pode-se dizer que houve geral concordância entre as produções de grãos e de colmos, às crescentes doses de azoto, fósforo e potássio, aplicadas.

    Resumo em Inglês:

    Experiments designed to compare three levels of nitrogen, five of phosphorus, and four of potash were planted for three consecutive years (1949 through 1951) at Campinas in the "terra roxa misturada" type of soil. Treatment 1-1-1 received 25 kg/ha of each, N, P2O5, and K2O, applied respectively as Chilean nitrate, superphosphate, and potassium chloride. The fertilizers were placed in the furrow at planting time and mixed with the soil direct under the seed. Injury to the germinating seed resulting from salt concentration was noted only in 1949, when germination was substantially affected, especially in plots that received high nitrogen and potash. The number of plants per plot after thinning was, however, comparable for all treatments. Phosphorus promoted a considerable increase in yield. A study of the adjusted means showed that a single dose of phosphorus increased the yield in 521 kg/ha when compared with plots receiving only NK. Double rates of phosphorus increased the yield in 806 kg/ha (44%), but higher rates of this element did not promote any further increase. No gain in yield due to the application of nitrogen or potash was noticed in these experiments.
  • Adubação do milho: IV - Adubação azotada em cobertura

    Viégas, G. P.; Catani, R. A.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são apresentados os resultados de quatro ensaios de adubação do milho, conduzidos de 1949/50 a 1952/53, na Estação Experimental Central, Campinas, com o fito de investigar-se o efeito da aplicação parcelada de azoto em diversas fases do desenvolvimento dessa planta. Em cada ano se utilizou uma área diferente, mas sempre de terra roxa misturada. Os adubos usados foram salitre do Chile, superfosfato e cloreto de potássio, na dose de 60 kg/ha de N, P2O5 e K2O. P e K foram aplicados nos sulcos de plantio. A dose de N foi empregada : a) tôda nos sulcos de plantio ; b) 2/3 nos sulcos de plantio e 1/3 em cobertura, por ocasião do desbaste ; c) 1/3 nos sulcos de plantio e 2/3 no desbaste ; d) 1/3 nos sulcos, 1/3 no desbaste e 1/3 no florescimento. Nas condições dos ensaios, quanto mais fracionada a dose total e menor a porção aplicada nos sulcos de plantio, tanto maior foi a resposta do milho ao azôto. Aparentemente, o parcelamento diminuiu a lixiviação do nitrato antes que o milho o pudesse absorver em escala apreciável, assim como, durante a germinação, os danos pelo excesso de concentração de sais.

    Resumo em Inglês:

    Four experiments were carried out to study the effect of nitrogen applications to-corn at different stages of growth. These trials were planted in four consecutive years (1949 through 1952) at the Central Experiment Station, Campinas, in the "terra roxa misturada" type of soil, each experiment being set in a new location. Chilean nitrate, superphosphate, and potassium chloride were supplied to the plants at the rate of 60 kg per hectare of each, N, P2O2, and K2O. The phosphorus and potassium fertilizers were placed in the row at planting time. Nitrate of soda was applied as follows r a) all in the row at planting time ; b) 2/3 in the row and 1/3 as top-dressing at thinning time; c) 1/3 in the row and 2/3 when thinning ; d) 1/3 in the row, 1/3 when thinning, and 1/3 when tasseling started. The experiments indicated that the greater the number of times nitrogen was parceled out the better was the favorable response of the corn plants. These results are due to the lesser degree of injury caused to the germinating seed by the smaller amounts of salts placed in the row, and from the fact that parceling out the nitrogen made this easily-leachable nutrient available to the plants at times when they needed it most.
  • Vitamina C em "cabeludinha" (Myrciaria glomerata Berg)

    Sobrinho, J. Soubihe; Pelegrino, D.; Gurgel, J. T. A.; Leme Júnior, J.; Malavolta, E.

    Resumo em Português:

    Êste trabalho faz parte do estudo do melhoramento genético das mirtáceas frutíferas, que vem sendo realizado pela Seção de Frutas Tropicais do Instituto Agronômiso e pela Seção de Genética da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", em Piracicaba. Colaboraram na parte analítica a Seção Técnica "Química Agrícola" e a Cadeira de Química, da "Luiz de Queiroz''. A extração de vitamina C foi feita num liqüidificador durante dois minutos, utilizando-se o ácido oxálico a quatro por mil como solução protetora. A determinação se fez no "EEL. portable colorimeter". A determinação do conteúdo de vitamina C no fruto integral de plantas expostas ao pleno sol revelou o seguinte : planta 1, 2147 mg/100 g ; planta 2, 2389 mg/100 g ; planta 3, 2322 mg/100 g de fruto (vêr figura 1-A). Os teores de ácido ascórbico encontrados nos graus de maturação foram : fruto verde, 2716 mg/100 g ; fruto de vez, 2391 mg/100 g; fruto maduro, 2417 mg/100 g. O fruto verde tem o teor mais alto, enquanto o de vez e o maduro não diferem entre si. Também foram analisadas as diversas partes do fruto maduro, encontrando-se na casca 2482 mg/100 g e na polpa 3018 mg/100 g. Isto quer dizer que na "cabeludinha" a riqueza em ácido ascórbico aumenta da periferia para o centro. Tal fato é de suma importância, uma vez que só é aproveitada a polpa, portanto, a parte mais rica do fruto. Determinou-se também o conteúdo de vitamina C no fruto integral e maduro, de plantas sombreadas, encontrando-se na planta 1, 717, 28 mg/100 g; na planta 2, 838,66 mg/100 g ; na planta 3, 560,83 mg/100 g ; na planta 4, 713, 28 mg/100 g. Êstes resultados indicam, provavelmente, que as plantas localizadas à sombra são bem mais pobres em ácido ascórbico que aquelas crescendo ao sol; indicam ainda, que entre as plantas sombreadas há diferenças significativas, talvez de origem genética. As figuras dos gráficos 3 e 4 mostram, respectivamente, que a "cabeludinha" é a fonte mais rica de vitamina C entre as mirtáceas nacionais e de tôdas as frutas brasileiras. Comparando-se a "cabeludinha" com outras frutas exóticas, ricas em ácido ascórbico, nota-se que somente a cereja das Antilhas (Malpighia spp.) lhe leva vantagem.

    Resumo em Inglês:

    The studies on the vitamin C content in fruits of Myrciaria glomerata Berg, reported in this paper were complementary to the breeding work on fruit plantas of Myrtacex, carried out cooperatively by the Seção de Frutas Tropicais, Instituto Agronômico, Campinas, and Seção de Genética, E.S.A. "Luiz de Queiroz", Piracicaba. The ascorbic acid content was determined in the blend obtained by running the pitted fruits in a blendor for 2 minutes in presence of a 0.4 per cent oxalic acid protecting solution. The quantitative determinations were made with an EEL portable colorimeter. The total vitamin C content in fresh fruits from trees exposed to full sunlight were as follows (in mg/100 g) : tree n.° 1, 2,417 ; tree n.° 2, 2,389 ; tree n.° 3, 2,322. Assays made with fruits at different stages of maturity gave the following results : green fruits, 2,716 ; full developed fruits, 2,391 ; ripe fruits, 2,417. Green fruits had thus a higher vitamin C content than either partially or completely ripe fruits ; the difference between the last two types was not significant. Different parts of the fruit that were assayed separately had the following vitamin C content (mg/100 g) : peel, 2,482 ; pulp (without seed), 3,018. The pulp which is the edible part of the fruit is thus richer than the peel. Vitamin C determinations in ripe fresh fruits from four shaded trees gave the following results (mg/100 g) : tree n.° 1, 717.28 ; tree n.° 2, 838.66 ; tree n.° 3, 560.83 ; tree n.° 4, 713.38. Fruits produced on shaded trees are therefore poorer in ascorbic acid than those from trees exposed to full sunlight. The variations between trees in the shaded group may be ascribed to genetic origin. Myrciaria glomerata fruits have the highest vitamin C content found among edibln fruits of Myrtacex (see table 3) ; it is also one of the tropical fruits richest in this vitamin, ranking third to the cynorrodum of will roses and fruits of Malpighia spp.
  • Adubação do milho: V - Considerações sôbre o uso de excesso de sementes em trabalhos experimentais

    Freire, E. S.; Viégas, Glauco P.

    Resumo em Português:

    Nos ensaios em que os adubos são aplicados nos sulcos de plantio, a redução no "stand" inicial ou de emergência, embora nem sempre seja um índice seguro, é, contudo, o mais prático de que se dispõe para verificar os danos freqüentemente causados pelo excesso de concentração de sais. Observações feitas em vários ensaios de adubação do milho realizados na Estação Experimental Central, Campinas, mostraram que, usando-se sementes em excesso e fazendo-se desbaste com o objetivo de uniformizar os "stands" dos canteiros experimentais, corrige-se parcial ou totalmente aquela redução. Tal correção dificulta, ou mesmo impede, a exata interpretação dos resultados obtidos, quando certos adubos, por terem sido aplicados de modo inadequado, deprimem a produção ou não a aumentam nas proporções esperadas. Isso tem concorrido para que se subestimem os freqüentes prejuízos provocados pelo emprêgo de adubos nos sulcos de plantio, retardando o reconhecimento da inconveniência dêste método de aplicação.

    Resumo em Inglês:

    When certain fertilizers are mixed with the soil in contact with the seed, sprouting may be delayed or prevented, young roots may be injured, and a satisfactory stand is difficult to obtain. Although not always reliable, the reduction of the initial stand is the most practical indication of fertilizer injury. Experiments carried out with corn at the Central Experimental Station, Campinas, showed that the common practice of sowing experimental plots rather thickly compensated partially or entirely for the reduction in stand due to fertilizer injury. Since enough plants are thus obtained in the plots, it becomes difficult to recognize that such type of injury occurred. This fact may lead the experimenter to misinterpret the results of fertilizer experiments in which the improper application of fertilizer did not increase the yield or even depressed it, whereas if properly applied a favorable response could have been obtained.
  • Ensaios sôbre desidratação de vegetais

    Tosello, André; Veiga, Aby de Arruda

    Resumo em Português:

    Êste trabalho, que reune resultados de ensaios de secagem efetuados em Campinas pelo processo de ar quente, em um secador em forma de túnel yertical, semi-industrial e especialmente construido para êsse fim, representa uma contribuição para o estudo da desidratação de diversos dos nossos alimentos. Observou-se que os produtos amiláceos, tais como batatinha (Solanum tuberosum L.), cenoura (Daucus carota L. var. sativa D.C.), ervilhas (Pisum sativum L.), mandioca (Manikot utilissima Pohl) e mandioquinha (Arracacia xanthorrhiza Bancr.) podem ser sêcos entre 40 e 55°C de temperatura, em tempo variável de 5-10 horas, conforme a densidade de distribuição do material nas bandejas do secador. O feijão guandu (Cajanus cajan L. Millsp.) bem como a batata doce (Ipomoea batatas Lam.) constituíram exceção ao tempo de secagem, levando 15 horas para secar.

    Resumo em Inglês:

    The present work summarizes the results of experiments on dehydration of vegetable foods performed at the Instituto Agronômico, Campinas. Drying was carried out by the hot air process in a drier shaped as a vertical tunnel specially built for this purpose, and which is considered very advantageous for studies on dehydration of various kinds of foodstuff. Amilaceous products such as potatoes (Salanum tuberosum), carrots (Daucus carota), peas (Pisum sativum), cassava (Manihot utilissima), and mandioquinha (Arracacia xanthorrhiza) were dried at temperatures between 40° and 55°C. The time of treatment varied for most materials from 5 to 10 hours according to the thickness the material was distributed on the shelves of the drier. The guando (Cajanus cajarn) as well as sweet potatoes (Ipomoea batatas) needed about 15 hours to be dried.
  • Seca da semente de café ao sol

    Bacchi, Oswaldo

    Resumo em Português:

    O presente trabalho diz respeito a estudos realizados com o objetivo de observar a influência da luz solar sôbre a capacidade germinativa da semente despolpada de café e verificar, portanto, a possibilidade de se efetuar a seca desta semente exclusivamente ao sol. Além de um ensaio preliminar, foram efetuados mais outros dois, compreendendo, ao todo, duas secas ao sol, duas em um secador a baixa temperatura (±28°C), uma a sombra e uma em um secador a alta temperatura (±40°C). Pelas correlações entre as porcentagens de germinação e de umidade, que foram estabelecidas após diferentes períodos de secagem, foram tiradas as duas seguintes conclusões, que são as principais com relação ao objetivo dêstes ensaios : 1) Os raios solares são prejudiciais à capacidade germinativa da semente de café; sua nocividade acha-se, porém, intimamente ligada ao teor de umidade na semente. 2) À vista da conclusão acima, verifica-se que a semente despolpada de café e, muito provavelmente, também a não despolpada, podem ser perfeitamente sêcas a pleno sol sem que haja prejuízo para sua vitalidade, uma vez que sejam recolhidas antes que o seu teor de umidade caia abaixo do ponto crítico de 8% - 9%.

    Resumo em Inglês:

    In this paper the author deals with the question related to the coffee seed drying, with special attention to the effect of the sun radiations on seed viability. Based on the results obtained, the following conclusions were drawn : (a) The sun rays have no specific influence on the viability of hulled coffee seed ; their effect is indirect and related to loss of moisture by the seed. (b) Coffee seed can be dried in the sunlight without loss of viability if the water content does not drop under 8% to 9%. Below this critical level seed germination falls rapidly. (c) The moisture content of coffee seed dried „in the sun may fall to about 7% in a short time with the consequent injury to viability. (d) Under most conditions in the state of São Paulo, dehydration of coffee seed carried out in the shade is never injurious to viability because the final water content in such seed always remain well above the critical minimum.
  • Melhoramento da videira

    Santos Neto, José Ribeiro Almeida

    Resumo em Português:

    Os primeiros trabalhos sôbre o melhoramento da videira no Brasil datam de 1895 e se devem a Pereira Barreto e seus colaboradores. Entre 1930 e 1940, em Amparo, Paulino Recch, Nicolau Martorano e Pedro Araujo, dedicaram-se ao melhoramento da videira obtendo espécimes de real valor. A partir de 1943, no Instituto Agronômico, a Seção de Viticultura vem desenvolvendo um programa traçado para prover a nossa viticultura de abundante material melhorado para múltiplas finalidades. Cogita-se da obtenção de variedades novas para porta-enxertos, para mesa, vinho, suco não fermentado e passa. Essas variedades devem apresentar características de adaptação e acomodação ao nosso meio ambiente ; resistência às moléstias e pragas, e ao apodrecimento ocasionado pelas chuvas ; boas características específicas para mesa, vinho e suco não fermentado (1 a 18). Para execução do programa foi utilizado o material existente nas coleções do Instituto Agronômico, e importado novo material das Américas do Norte e Central. Dos capítulos mais importantes, um que está sendo atacado é o da produção de uvas de mesa isentas de sementes, ou apirenas. Igual importância tem o referente às diferentes combinações com as variedades tropicais, principalmente Vitis gigas e V. tilixfolia. Os resultados até agora obtidos são animadores : o Instituto Agronômico já dispõe de novos porta-enxertos em estudo, novas variedades de mesa com características de grande valor, numerosas variedades para produção de bons vinhos, bem como outras que, combinadas em diferentes proporções, produzem excelente suco não fermentado. Os trabalhos prosseguem e, não sendo interrompidos, poderão trazer reais vantagens à viticultura nacional.

    Resumo em Inglês:

    Grape breeding, was first started in Brazil by Pereira Barreto in 1895. From 1930 to 1940, Paulino Reech, Nicolau Martorano, and Pedro Araujo, frorn. Amparo, São Paulo, did some breeding work with grapes and obtained several new types 'that proved valuable. In the Instituto Agronômico de Campinas, grape breeding work was initiated in 1943 by the Section of Viticulture. The grape breeding program of the Section of Viticulture aimed at obtaining improved varieties for rootstocks, for fresh fruit and raisin consumption, and also for the making of wines and juice. Besides the specific qualities required for each different use, the types to be selected had to be well adapted to local environmental conditions, present resistance to insect pests and diseases, and also be resistant to handling and shipping. The basic material used in the improvement program consisted of the collection of grape varieties of the Instituto Agronômico that included many European and American standard varieties, supplemented by new and wild types imported from North and Central America. In this program special attention is being given to the production of seedless types and to hybrids between standard European and American varieties and the wild species, Vitis gigas and V. tilixfolia. Results already obtained are very encouraging and indicated that some of the new types are very good as rootstocks, whereas others are excellent for table uses or for wine or juice making.
  • Morfologia da flor e formação do fruto no amendoim cultivado (Arachis hypogaea, L.)

    Conagin, Candida H. T. M.

    Resumo em Português:

    O amendoim comum pertence à espécie Arachis hypogxa L. ; outras espécies não apresentam valor econômico algum. As variedades comerciais podem ser reunidas em três grupos - Virgínia, Spanish e Valência - de acôrdo com a distribuição das gemas vegetativas e reprodutivas e também com o número de sementes por fruto. Nêste trabalho é apresentado um estudo da morfologia, duração e fertilização da flor, mostrando que no amendoim não existe a suposta distinção de flôres férteis e estéreis. Também a formação do fruto é descrita, mostrando a interessante característica desta planta, que é ter flôres aéreas e frutos subterrâneos.

    Resumo em Inglês:

    This work is based mostly on the descriptions given in Smith's paper "Arachis hypogxa L. Aerial flower and Subterranean Fruit" (2) and in the symposium "The Peanut. The unpredictable Legume" (3), and also on some of the author's observations. All cultivated peanut varieties belong to the species Arachis hypogxa L.; other species of the genus are not used for commercial production and may be of interest only for breeding purposes. Commercial peanut varieties can be grouped into one of three types : Virginia, Spanish, and Valencia. This grouping is done according to the distribution of vegetative and reproductive buds on the plant, and to the number of seeds per fruit. Studies were made on flower morphology, its duration and fertilization ; they indicated that all peanut flowers are potentially fertile and cannot, therefore, be classed into fertile and infertile types. A description of how the aerial flowers produce subterranean fruits is given.
  • Genética de Coffea: XXII - Novas observações sôbre a influência do alelo na, na produção dos cafeeiros

    Carvalho, A.; Antunes Filho, H.

    Resumo em Português:

    As progênies de cafeeiros murta são constituídas de plantas bourbon (ttNaNa), murta (ttNana) e anãs (ttnana), na proporção de 1:2:1. A fim de comparar as produções de cafeeiros bourbon e murta, progênies de 14 plantas matrizes murta foram estudadas em Campinas, cada progênie sendo inicialmente constituída de 10 plantas murta e 10 plantas bourbon. Em Pindorama estudaram-se apenas cinco progênies, constituída cada uma delas de cinco plantas murta e cinco bourbon. Tôdas foram plantadas a um pé por cova, para estudo das produções individuais. As plantas anãs não foram levadas para o campo por serem de desenvolvimento excessivamente lento e apresentarem produção pràticamente nula. Algumas delas foram conservadas em viveiro a fim de se observar seu desenvolvimento e frutificação. Verificou-se maior número de falhas entre as plantas murta do que entre as bourbon, principalmente em Campinas, indicando que os cafeeiros murta são mais fracos do que os cafeeiros bourbon. Em Pindorama esta diferença foi menos acentuada. A produção total média no período 1939-1952 em Campinas e em Pindorama foi analisada, confirmando-se os resultados já anteriormente obtidos, em Campinas, de que a produção do conjunto de plantas bourbon é bem maior do que a das plantas murta. A parte bourbon produziu cêrca de 70% a mais em Campinas e 100% a mais em Pindorama, do que a parte murta. O alelo na, além de influir sobre alguns caracteres morfológicos, deve ser o principal responsável pela drástica redução da produtividade das plantas murta. Os efeitos do alelo na não se fazem sentir no tamanho e peso dos frutos e sementes. É mais provável que a ação dêste alelo se relacione com a redução do número total de flores nas plantas murta ou no pegamento destas flôres, resultando em um menor número de frutos, em relação às plantas bourbon.

    Resumo em Inglês:

    The murta variety of Coffea arabica is a heterozygous ttNana, its progeny segregating bourbon (ttNaNa), murta (ttNana) and nana (ttnana) in the approximate ratio of 1:2:1. In order to observe the effects of the na allele on yield several selfed progenies from murta individuals were studied simultaneously at the experiment stations of Campinas and Pindorama. In the first of these locations 14 progeny rows of 20 plants each were planted, each progeny having initially 10 bourbon and 10 murta plants. At Pindorama only five progeny rows were planted, each of which had an initial number of five plants of each type, giving a total of 50 individuals. Dwarf (nana) plants were not transplanted to the field due to their growth habit and to their very low yield. A few dwarf plants, however, were kept in a lath-house so that their development could be followed. A few years after planting the progenies in the field it was noticed that a proportionally higher number of murta plants died from the eifects of die-back. The final percentages of misses among the murta individuals were 34 per cent at Campinas and 21 per cent at Pindorama. Missing plants among the bourbon individuals of the progenies at Campinas were much less frequent, that is, only three per cent, contrasting with 19 per cent at Pindorama. It was also observed that death of murta plants occurred more frequently in certain progenies in both locations. The average yield for the period 1939/52 was studied for the progenies at Campinas and at Pindorama. It was observed that the average yield of the bourbon plants in every progeny was much higher than the yield of the corresponding murta group. The average yield of all bourbon groups exceeded murta by 70 per cent at Campinas and by 100 per cent at Pindorama. These results are in agreement with the conclusions of a previous study based on the first eight consecutive yields. It seems that such a large difference in yielding ability of these two genotypes can be ascribed mainly to the effects of the na allele, which also has a marked pleiotropic effect on vegetative characteristics, particularly when in a homozygous condition. In the heterozygous condition the na allele does net affect the size of flowers, fruits and seeds, while in homozygous individuals the flowers are slightly smaller, although the size of fruits and seeds are similar to those of bourbon. Several instances of somatic mutations have been found in ttnana plants giving origin to phenotypically murta (ttlNana) branches. When these mutated branches are allowed to remain they tend to overgrow the nana parts and to yield regularly, while the nana parts rarely produce flowers and fruits. This seems to corroborate the conclusion that the na allele has a major effect in reducing the yield of murta plants. Since this gene has no visible effect on fruit and seed size, it may be assumed that the lower yield of murta plants is due to a reduction in flower number and/or to a smaller fruit setting.
  • Observações sôbre as manchas ferruginosas internas (chocolate), em tubérculos de batatinha

    Boock, O. J.

    Resumo em Português:

    É comum observar-se, em diferentes variedades de batatinha (Solanum tuberosum L.), principalmente quando cultivadas no chamado "período das águas", setembro-fevereiro , a presença de manchas ferruginosas no interior dos tubérculos, vulgarmente conhecidas pela denominação de "chocolate". Com a finalidade de constatar qual a região da batatinha onde4 elas se localizam, e de correlacionar a presença das manchas aos característicos externo* tais como aspereza da película, presença de brotos novos necrosados e, ainda, com o tamanho e forma dos tubérculos, foram feitas observações em diversas variedades e em clones criados no Instituto Agronômico.

    Resumo em Inglês:

    Observations were made with standard varieties and new clones of Irish potatoes (Solatium tuberosum L.) to determine the localization of internal brown spots ("Chocolate" disease) in the tubers. This disease is considered to be of physiological origin, and an attempt was made to correlate the internal brown spots with external characteristics of the tubers, such as size, shape, roughness of skin, and the presence of necrosis in young sprouts. The following results were obtained : a) the presence of internal brown spots appears to be closely related to the variety and weather conditions during the growing season ; varieties such as Konsuragis and Ultimus give high percentages of internal brown spots when grown in the socalled rainy season (September to February). They do not show these symptoms in the dry season (March to August) or under well controlled irrigation ; b) internal brown spots have been found to appear more frequently in the apex and middle of the tubers than in their base; c) a high correlation between rough skin and the presence of the disease in the tubers was noticed for varieties that have a tendency to show internal brown spots ; this was noticed even in case of tubers that due to unfavorable weather conditions showed two distinct phases of growth, one with a rough skin and the other with a smooth one ; brown spots could be seen only in the flash of that part of the tuber that had a rough skin ; d) in some instances the presence of necrosis in the young sprouts was also correlated with the presence of internal brown spots in the tubers e) potato tubers affected with the "chocolate" disease are hard and unfit for human consumption.
  • Melhoramento do cafeeiro: VIII - Novas determinações sôbre poliembrionia, sementes sem embrião e lojas dos frutos sem sementes em Coffea

    Alves, Aldo

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são apresentadas observações sôbre a freqüência de várias anomalias encontradas em frutos e sementes de diversas variedades de Coffea arabica, em C. canephora, C. Dewevrei, C. congensis, C. liberica e em alguns híbridos interespecíficos. C. arabica var. typica foi considerada como padrão nas comparações realizadas no grupo de variedades dessa espécie. De um modo geral as sementes poliembriônicas apresentam dois embriões. No entanto, algumas sementes com três embriões foram também achadas, porém com freqüência mais reduzida. Observou-se 1,19% de sementes poliembriônicas na var. typica, enquanto a incidência dêste tipo de sementes foi de 3,47% para a var. angustifolia e 3,16% para a var. erecta. Proporções muito reduzidas de sementes poliembriônicas foram encontradas em C. canephora (café Robusta), C. congensis (Congensis Bangelan) e no híbrido tetraploide C. arabica x C. Dewevrei (cafeeiro 387). Sementes sem embrião foram achadas com maior freqüência no Caturra Amarelo, Cêra, Goiaba Amarelo e Nana, e no café Kouillou (C. canephora), Congensis Bangelan, C. Dewevrei e no híbrido interespecífico C. liberica x C. Dewevrei. A alta freqüência de sementes sem embrião no Caturra Amarelo é limitada a um cafeeiro, C 476-15, e a algumas plantas de sua progênie. Êste característico provavelmente é hereditário. Verificou-se que a var. typica de C. arabica apresenta 0,21% de lojas do fruto com falsa poliembrionia. As porcentagens correspondentes para o Mundo Novo, Bourbon Amarelo e Mokka foram de 5,34, 4,97 e 4,91, respectivamente. Em C. congensis (Bangelan) e C. Dewevrei, esta anomalia foi encontrada com alta freqüência. A falsa poliembrionia é responsável pelas sementes "concha", as quais podem se formar em frutos com um, dois ou três lóculos desenvolvidos. A freqüência de lojas vazias, sem sementes, foi de 6,60% para a var. typica, enquanto o café Mundo Novo e a var. erecta apresentaram 29,50 e 30,00%, respectivamente. Entre as outras espécies, C. Dewevrei, C. canephora (Robusta) e C. liberica x C. Dewevrei apresenta incidência maior desse defeito. Sementes moca ocorrem com freqüência variável nas variedades de C. arabica : é baixa em C. Dewevrei e mais elevada para C. canephora, C. congensis e nos híbridos arabica x Dewevrei e liberica x Dewevrei. A freqüência de sementes oriundas de frutos triloculares é mais elevada nas variedades de C. arabica, purpurascens, semperflorens, mokka e Bourbon Amarelo. Proporções muito elevadas dêste tipo de sementes foram encontradas para algumas variedades de C. Dewevrei.

    Resumo em Inglês:

    It is known that seeds with more than one embryo (polyembryonic) as well as germless seeds are found to occur in the cultivated species of Coffea. Fruits with more than one seed per locule (false polyembryony) or fruit locules without normal seeds are also found as well as fruits with only one developed locule (peaberry seeds), or trilocular fruits presenting three seeds. This paper presents the observations made on the frequencies of these abnormalities in several varieties of C. arabica, in C. canephora, C. Dewevrei, C. congensis and C. liberica and also in some interspecific hybrids. C. arabica var. typica was considered as a standard in comparisons made among arabica varieties. As a rule, polyembryonic seeds present two embryos. However, seeds with three normal embryos were also found with very low frequency. It vas observed that 1.19 per cent of polyembryonic seeds occurred in var. typica, while the incidence of this type of seed was 3.47 per cent for var. angustifolia and 3.16 per cent for var. erecta. For other species than arabica very reduced proportions of polyembryonic seeds were found in C. canephora (Robusta coffee), C. congensis (Congensis Bangelan) and in a tetraploid hybrid C. arabica x C. Dewevrei (plant number C 387). Germless seeds were more frequently found in Yellow Caturra, Cera, Yellow Goiaba and Nana, among arabica varieties, and in Kouillou (C. canephora) Congensis Bangelan (C. congensis), C. Dewevrei and in the interspecific hybrid C. liberica x C. Dewevrei. The higher frequency of germless seeds in the Yellow Caturra was limited to a single plant, C. 476-15 and to a few plants in its progeny. This is probably an inherited character. It was observed that typica variety of C. arabica presents 0.21 per cent of fruit locules with false polyembryony. The corresponding percentages for Mundo Novo, Yellow Goiaba and Mokka were 5.34, 4.97, and 4.91 per cent, respectively. In C. congensis Bangelan and C. Dewevrei this abnormality is also found with high frequency. False polyembryony is responsible for the commercial seed type called "elephant bean", which may be formed in fruits with one, two or three developed locules. The frequency of empty fruit locules was 6.60 per cent for typica while Mundo Novo and var. erecta presented 29.50 per cent and 30.00 per cent respectively. Among the other species, C. Dewevrei, C. canephora (Robusta) and C. liberica x C. Dewevrei presented higher incidences of empty fruit locules. The frequencies of peaberry seeds were variable for the arábica varieties, low for C. Dewevrei, and high for C. canephora, C. congensis and the hybrids arabica x Dewevrei and liberica x Dewevrei. Seeds from trilocular fruits were found with higher frequencies in the arábica varieties purpurascens, semperflorens, mokka, and Yellow Bourbon. Unusually high proportions of this seed type were found in certain varieties of C. Dewevrei.
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