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Nota sobre as exigências minerais do cacaueiro

Note on the mineral requirements of the cocoa plant

Resumos

Foi feita a determinaçio dos elementos minerais contidos nos frutos do cacaueiro, amêndoas e casca. Um quilo de amendoas secas contêm, em grama: N-33,4; P--2,1; K-8,1; Ca-0,8; Mg-1,9; S-0,9; em mg: B-12; Cu-16, Fe-80; Mn-28; Mo-0,04; Zn-47. A análise completa do casqueiro semi decomposto mostrou na matéria seca os seguintes teores porcentuais N-2,20; P-0,05; K-2,40; Ca-0,51; Mg-0,32; S--0,12; concentração dos micronutrientes, em ppm é B-16; Cu-16; Fe-368; Mn-56; Mo-0,06; Zn-93. Foram colhidas amostras de folhas de uma roça altamente produtiva (172 arrobas ou 2580 quilos//ha)cuja análise mostrou os sequintes teores: N-I ,98%; P-0,17; K-2,20; Ca--0,73; Mq-0,19; B-25 ppm; Cu-14; Fe-87; Mu-134; Mo-0,16; Zn-96.


One kg of dry cocoa beans contains, in grams: N--33.4; P-2.1; K-8.1; Mg-1 .9; S-0.9; in mg: B-12; Cu-16; Fe-80; Mn-28; Mo-0.04; Zn-47. The partially decomposed hulls left in the field showed the following composition on the dry matter basis: N-2.20%; P-0.05; K-2.40; Ca--0.51; Mg-0.32; S-0.12; B-16 ppm; Cu-16; Fe-368; Mn-56; M0-0.06 and Zn-93. Leaves (third from the apex of freshly matured flushing) collected in a high yielding plantation (2.6 t dry beans/ha) showed the following mineral composition: N-1.98%; P-0;17; K-2.20; Ca-0.73; Mg-0.29; S-0.19; B-25 ppm; Cu-14, Fe-87; Mn-134; MO-0.16; Zn-96.


E. MalavoltaI; M.L. MalavoltaII; C.P. CabralIII

IProfessor Catedrático, CENA-USP, Piracicaba, SP

IILic. Econ. Dom., CENA-USP

IIIAux. Laboratório, CENA-USP

RESUMO

Foi feita a determinaçio dos elementos minerais contidos nos frutos do cacaueiro, amêndoas e casca. Um quilo de amendoas secas contêm, em grama: N-33,4; P--2,1; K-8,1; Ca-0,8; Mg-1,9; S-0,9; em mg: B-12; Cu-16, Fe-80; Mn-28; Mo-0,04; Zn-47. A análise completa do casqueiro semi decomposto mostrou na matéria seca os seguintes teores porcentuais N-2,20; P-0,05; K-2,40; Ca-0,51; Mg-0,32; S--0,12; concentração dos micronutrientes, em ppm é B-16; Cu-16; Fe-368; Mn-56; Mo-0,06; Zn-93. Foram colhidas amostras de folhas de uma roça altamente produtiva (172 arrobas ou 2580 quilos//ha)cuja análise mostrou os sequintes teores: N-I ,98%; P-0,17; K-2,20; Ca--0,73; Mq-0,19; B-25 ppm; Cu-14; Fe-87; Mu-134; Mo-0,16; Zn-96.

SUMMARY

One kg of dry cocoa beans contains, in grams: N--33.4; P-2.1; K-8.1; Mg-1 .9; S-0.9; in mg: B-12; Cu-16; Fe-80; Mn-28; Mo-0.04; Zn-47. The partially decomposed hulls left in the field showed the following composition on the dry matter basis: N-2.20%; P-0.05; K-2.40; Ca--0.51; Mg-0.32; S-0.12; B-16 ppm; Cu-16; Fe-368; Mn-56; M0-0.06 and Zn-93. Leaves (third from the apex of freshly matured flushing) collected in a high yielding plantation (2.6 t dry beans/ha) showed the following mineral composition: N-1.98%; P-0;17; K-2.20; Ca-0.73; Mg-0.29; S-0.19; B-25 ppm; Cu-14, Fe-87; Mn-134; MO-0.16; Zn-96.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 26/11/84.

  • GEUS, J.G., 1973. Fertilizer Guide. Centre d'Etude de l'Azote. Zurique.
  • MURRAY, D.B. Cacao nutrition. In: Fruit Nutrition Edit, por N.F. Childers. Horticultural Publications, Nova Brunsvique.
  • SANTANA, M.B.M.; CABALA ROSAND, P. & DE SANTANA, C.J.L., 1984. Exigências nutricionais do cacaueiro. In: Exigências Nutricionais e Uso de Fertilizantes em Sistemas de Produção de Cacau Centro Pq. Cacau, CEPLAC, Ilhéus.
  • Nota sobre as exigências minerais do cacaueiro

    Note on the mineral requirements of the cocoa plant
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      16 Maio 2011
    • Data do Fascículo
      1984
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