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Determinação quantitativa de putrescina por cromatografia em papel de filtro

Resumos

O presente trabalho descreve o desenvolvimento de um método de determinação quantitativa da amina putrescina por cromatografia em papel de filtro seguida de espectrofotometria. 80-85% de putrescina adicionada a extratos de plantas pode ser recuperada. O espectro de absorção do produto de reação entre putrescina e ninhidrina tem um pico máximo a 575 mu. O desenvolvimento da côr do produto de reação atinge um máximo em 20 minutos, a 65ºC e se mantém estável durante os 10 minutos seguintes. O produto colorido eluido do cromatograma é estável durante 3 horas.


The method described herein involves the quantitative determination of the amine putrescine by paper chromatography followed by spectrophotometry of the eluted spot. From the data some conclusions can be drawn: 1. Satisfactory recovery of putrescine added to plant extracts can be achieved with that method (c.a. 80-85%); 2. The absorption spectra of the reaction products of putrescine and ninhydrin shows a maximum peak at 575 mu; 3. In the assay on the effect of the lenght of heating on the color yield of the reaction product it was observed that the color development reached a maximum within 20 minutes, at 65ºC, and did not decline within the next 10 minutes: 4. It was found that the eluted ninhydrin color was stable for at least 3 hours following elution; 5. The absorbance at 575 mu of the putrescine-ninhydrin reaction product as a function of the amount of putrescine in the reaction mixture as well as applied to the chromatograms yielded a straight line.


Determinação quantitativa de putrescina por cromatografia em papel de filtro* * Trabalho realizado com auxílio da Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de S. Paulo.

Otto J. Crocomo; Celso Rossi

Cadeira de Química Biológica (ESALQ)

RESUMO

O presente trabalho descreve o desenvolvimento de um método de determinação quantitativa da amina putrescina por cromatografia em papel de filtro seguida de espectrofotometria. 80-85% de putrescina adicionada a extratos de plantas pode ser recuperada.

O espectro de absorção do produto de reação entre putrescina e ninhidrina tem um pico máximo a 575 mu.

O desenvolvimento da côr do produto de reação atinge um máximo em 20 minutos, a 65ºC e se mantém estável durante os 10 minutos seguintes. O produto colorido eluido do cromatograma é estável durante 3 horas.

SUMMARY

The method described herein involves the quantitative determination of the amine putrescine by paper chromatography followed by spectrophotometry of the eluted spot. From the data some conclusions can be drawn:

1. Satisfactory recovery of putrescine added to plant extracts can be achieved with that method (c.a. 80-85%);

2. The absorption spectra of the reaction products of putrescine and ninhydrin shows a maximum peak at 575 mu;

3. In the assay on the effect of the lenght of heating on the color yield of the reaction product it was observed that the color development reached a maximum within 20 minutes, at 65ºC, and did not decline within the next 10 minutes:

4. It was found that the eluted ninhydrin color was stable for at least 3 hours following elution;

5. The absorbance at 575 mu of the putrescine-ninhydrin reaction product as a function of the amount of putrescine in the reaction mixture as well as applied to the chromatograms yielded a straight line.

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LITERATURA CITADA

CROCOMO, O.J., 1966. Em impressão.

Recebido para publicação em 11/9/67.

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  • *
    Trabalho realizado com auxílio da Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de S. Paulo.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      13 Jun 2012
    • Data do Fascículo
      1967
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