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Seed performance of different corn genotypes during storage

Desempenho de sementes de diferentes genótipos de milho durante o armazenamento

Abstracts

Corn seed producers have shown significant concern about variations in the seed storage potential of different hybrids, which may not perform as desired. The objective of this research was to evaluate the effect of storage conditions on the physiological potential of seeds of different corn genotypes. Three experimental corn hybrids, each represented by three seed lots produced by Syngenta Seeds, were evaluated. Seeds were stored for fifteen months under three environments: cold and dry chamber (10 ºC and 30% relative humidity), laboratory environment, and controlled sub-optimal environment (20 ºC and 70% relative humidity). Seed performance was evaluated every three months by germination, accelerated aging and cold tests. Activity of the catalase, alcohol dehydrogenase and α-amilase enzymatic systems was also determined using electrophoresis. The storability of corn seeds from different genotypes can be consistently evaluated by associating germination and vigor test results with isoenzymatic activity. Storage under controlled sub-optimal temperature and relative humidity is an efficient procedure to provoke differences in intensity and speed of deterioration in corn seeds of different genotypes.

storability; deterioration; enzymes; vigor


Empresas produtoras de sementes de milho têm demonstrado preocupação com variações no potencial de armazenamento de sementes de diferentes híbridos, que podem não apresentar o desempenho desejado. Objetivou-se com esse trabalho os efeitos de ambientes de armazenamento sobre o potencial fisiológico de sementes de diferentes genótipos de milho. Foram avaliadas sementes de três híbridos experimentais de milho, representados por três lotes produzidos pela empresa Syngenta Seeds, armazenados durante quinze meses, em três ambientes: câmara fria e seca (10 ºC/ 30% de umidade relativa do ar), laboratório e ambiente sub-ótimo controlado (20 ºC/ 70% de umidade relativa do ar). O desempenho das sementes foi avaliado em épocas trimestrais, por meio de testes de germinação, envelhecimento acelerado e frio; foi, também, determinada a atividade dos sistemas isoenzimáticos catalase, álcool desidrogenase e α-amilase, por meio da técnica de eletroforese. Verificou-se que o potencial de armazenamento de sementes de diferentes genótipos de milho é avaliado associando-se resultados de testes de germinação e vigor com avaliações da atividade de isoenzimas. O armazenamento em ambiente controlado sob condições sub-ótimas de temperatura e umidade relativa do ar, é adequado para promover diferenças na intensidade e velocidade de deterioração de sementes de genótipos de milho.

potencial de armazenamento; deterioração; enzimas; vigor


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    21 June 2013
  • Date of issue
    2013

History

  • Received
    30 July 2012
  • Accepted
    26 Nov 2012
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