Acessibilidade / Reportar erro

Absorption and nutrient concentration in apple (Pyrus mains L.)

Nutrição mineral da macieira. II. absorção, concentração de nutrientes

Abstracts

In order to obtain the following informations: a) dry matter production and extraction of nutrients by the fruits at different ages; b) dry matter production and extraction of nutrient by the leaves and "trunk + branches" collected at the flowering stage; c) dry matter production and export of nutrients by pruning (leaves and branches) at the begining dormant stage; A trial was conducted on Latossolo Vermelho Escuro Orto group (Orthox) at Buri, São Paulo State, Brazil. The material was collected from 'Ohio Beauty' and 'Brazil' apples grafted on 'Doucin' 1-2; 3-4; 4-5 and 6-7 years old. The main conclusions were as follows: a) differences were observed on dry matter production by two varieties at the different stages of growth; b) differences were also observed between the two varieties on the matter production in the leaves and "trunk + branches" at the flowering stage, as well as by the leaves and branches pruned at the begining of dormant stages; c) differences were observed betwen the two varieties concerning to nutrient concentration (on dry matter basis) on the fruits collected at different stages of growth. Same results were observed on leaves and "trunk + branches" collected at flowering period; d) differences were observed on the exportation of the nutrients referring to growth period of fruit; e) at the flowering and dormant period, differences were observed on the contents of nutrients in the leaves, 'trunk + branches', on the two varieties; f) the nutrient exportation by the fruits obyed the following order: K>N>P>S>Ca>Mg>Fe>B > Cu > Mn > Zn > Mo; g) the nutrient extration by the aerial part the apple trees obyed the following order: N > K > Ca > Mg > P > S > Fe > B > Cu = Mn = Zn.


O ensaio foi conduzido com macieiras 'Ohio Beauty' e 'Brasil' com 1-2, 3-4, 4-5 r 6-7 anos, enxertadas sobre macieira 'Doucin,'no município de Buri (SP-Brasil), situadas sobre Latossolo Vermelho Escuro Orto, em espaçamento 5,5 x 3,0 m. Objetivou-se: 1) analisar a produção de matéria seca e extração de nutrientes pelos frutos em diferentes es tédios de desenvolvimento: 2) analisar a produção de matéria seca e extração de nutrientes por folhas e "tronco + galhos" coletados no florescimento e por folhas e galhos podados no início da dormência. Foram determinados teores de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo e Zn. Concluiu-se que: "Macieira 'Ohio Beauty" e 'Brasil' diferem nos acúmulos de matéria seca pelos frutos coletados, em diferentes estádios de desenvolvimento, nos acúmulos pelas folhas e "tronco+galhos" coletados no florescimento, e nos acúmulos pelas folhas e galhos podados no início da dormência. Macieiras 'Ohyo Beauty' e 'Brasil' diferem nas concentrações de nutrientes em frutos coletados em diferentes estádios de desenvolvimento, e nas concentra -ções em folhas e "tronco + galhos" coletados no florescimento. Macieiras Ohio Beauty' e 'Brasil' diferem na extração de nutrientes pelos frutos coletados em diferentes estádios de desenvolvimento, na extração por folhas e "tronco + galhos" no florescimento e na extração por folhas e galhos coletados no início da dormência. A extração de nutrientes pelos frutos obedece a seguinte ordem: K>N>P>S>Ca>Mg > Fe > B > Cu > Mn > Zn > Mo. A extração de nutrientes pela macieira (parte aérea obedece a seguinte ordem: N > P > Ca > Mg > P> S > Fe > B > Cu = Mn = Zn.


Nutrição mineral da macieira. II. absorção, concentração de nutriente s * * Parte da Dissertação defendida pelo primeiro autor na E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, SP.

Absorption and nutrient concentration in apple (Pyrus mains L.)

P.E. TraniI; H;.P. HaagII; J.R. SarrugeII; A.R. DechenII; CB. CataniIII

ICATI, Campinas, SP

IIDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IIIEngenheiro Agrônomo

RESUMO

O ensaio foi conduzido com macieiras 'Ohio Beauty' e 'Brasil' com 1-2, 3-4, 4-5 r 6-7 anos, enxertadas sobre macieira 'Doucin,'no município de Buri (SP-Brasil), situadas sobre Latossolo Vermelho Escuro Orto, em espaçamento 5,5 x 3,0 m. Objetivou-se: 1) analisar a produção de matéria seca e extração de nutrientes pelos frutos em diferentes es tédios de desenvolvimento: 2) analisar a produção de matéria seca e extração de nutrientes por folhas e "tronco + galhos" coletados no florescimento e por folhas e galhos podados no início da dormência. Foram determinados teores de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo e Zn. Concluiu-se que: "Macieira 'Ohio Beauty" e 'Brasil' diferem nos acúmulos de matéria seca pelos frutos coletados, em diferentes estádios de desenvolvimento, nos acúmulos pelas folhas e "tronco+galhos" coletados no florescimento, e nos acúmulos pelas folhas e galhos podados no início da dormência. Macieiras 'Ohyo Beauty' e 'Brasil' diferem nas concentrações de nutrientes em frutos coletados em diferentes estádios de desenvolvimento, e nas concentra -ções em folhas e "tronco + galhos" coletados no florescimento. Macieiras Ohio Beauty' e 'Brasil' diferem na extração de nutrientes pelos frutos coletados em diferentes estádios de desenvolvimento, na extração por folhas e "tronco + galhos" no florescimento e na extração por folhas e galhos coletados no início da dormência. A extração de nutrientes pelos frutos obedece a seguinte ordem: K>N>P>S>Ca>Mg > Fe > B > Cu > Mn > Zn > Mo. A extração de nutrientes pela macieira (parte aérea obedece a seguinte ordem: N > P > Ca > Mg > P> S > Fe > B > Cu = Mn = Zn.

SUMMARY

In order to obtain the following informations:

a) dry matter production and extraction of nutrients by the fruits at different ages;

b) dry matter production and extraction of nutrient by the leaves and "trunk + branches" collected at the flowering stage;

c) dry matter production and export of nutrients by pruning (leaves and branches) at the begining dormant stage;

A trial was conducted on Latossolo Vermelho Escuro Orto group (Orthox) at Buri, São Paulo State, Brazil. The material was collected from 'Ohio Beauty' and 'Brazil' apples grafted on 'Doucin' 1-2; 3-4; 4-5 and 6-7 years old.

The main conclusions were as follows:

a) differences were observed on dry matter production by two varieties at the different stages of growth;

b) differences were also observed between the two varieties on the matter production in the leaves and "trunk + branches" at the flowering stage, as well as by the leaves and branches pruned at the begining of dormant stages;

c) differences were observed betwen the two varieties concerning to nutrient concentration (on dry matter basis) on the fruits collected at different stages of growth. Same results were observed on leaves and "trunk + branches" collected at flowering period;

d) differences were observed on the exportation of the nutrients referring to growth period of fruit;

e) at the flowering and dormant period, differences were observed on the contents of nutrients in the leaves, 'trunk + branches', on the two varieties;

f) the nutrient exportation by the fruits obyed the following order: K>N>P>S>Ca>Mg>Fe>B > Cu > Mn > Zn > Mo;

g) the nutrient extration by the aerial part the apple trees obyed the following order: N > K > Ca > Mg > P > S > Fe > B > Cu = Mn = Zn.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 26/10/81.

  • BATJER, L.P.; ROGERS, B.L.; THOMPSON, A.H., 1952. Fertilizer applications as related to nitrogen, phosphorus, potassiurn, calcium and magnesium utilization by apple tress. Proc. AmSo.c Hort. Sci. 60: 1-6.
  • CATANI, R.A.; JACINTO, A.O., 1974. Avaliação da fertilidade do solo, métodos de análise, Piracicaba, ESALQ, 61p,
  • HENTSCKE, R., 1978. Friticultura de clima temperado no Brasil: situação e perspectivas. In: I Encontro Nacional de Fruticultura de Clima Temperado, Florianópolis, 17p. (mimeografado).
  • HIROCE, R.; OJIMA, M. ; GALLO, J.R.; BATAGLIA, O.C.; FURLANI, P.R.; FURLANI, A.M.C., 1979. Composição mineral e exportação de nutrientes pelas colheitas de frutos subtropicais e temperados. Anais 5ş Congresso Brasileiro de Fruticultura, Pelotas, 1: 179-194.
  • MARCELLE, R., 1976. Evolutions saisonnieres des compositions minerales des feulles et des fruits dans deux vergers de pommiers golden. In: 4thInternational Colloquim on the Control of Plant Nutrition, Gent, Rijkruniversiteitm v.l, p.169-177.
  • PIMENTEL GOMES, F., 1973. Curso de Estatística Experimental , 7a, ed., São Paulo, Livraria Nobel, 430p.
  • SÃO PAULO, Secretaria da Agricultura, Instituto Agronômico, 1977· Tabelas de adubação e calagem, Campinas, 196p.
  • SARRUGE, J.R,; HAAG, H.P., 1974. Analises químicas em plantas, Piracicaba, ESALQ, 56p.
  • VILELA, M.R., 1978. 0 mercado interno de frutas de clima temperado i nível de atacado, 1975, 1976 e 1977. (1ş semestre). In: I Encontro Nacional de Fruticultura de Clima Tem perado, Florianópolis, 13p. (mimeografado).
  • *
    Parte da Dissertação defendida pelo primeiro autor na E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, SP.
  • Publication Dates

    • Publication in this collection
      18 Apr 2012
    • Date of issue
      1981
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
    E-mail: scientia@esalq.usp.br