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Non root feeding with two sources of zinc on Coffea arábica L. 'mundo novo'(B.Rodr.) Choussy

Adubação não radicular com duas fontes de zinco em Coffea arábica L. "mundo novo" (B.Rodr.) Choussy

Abstracts

A trial was carried out on an eight old coffee plantation with visible zinc problems. The plantation was situated nearly the city of Jaú (22º30'S, 48º30'W). State of São Paulo, Brazil. The soil is classified as medium texture Oxisol of low base saturation (Latossol Vermelho Amarelo - fase arenosa). The pulverization program started in november 1977, followed in march and July 1978 (heavy harvest) and ended in march and July 1979 (light harvest). Is should be mentioned that a well reconized characteristic of arábica coffe is its habit of biennial bearing, a very heavy harvest is most often followed by a light load the next year. The following treatments and amounts of chemicals per cova hole (4 trees) were tested in accordance with a random block design: 1. 1 g of zinc (zinc sulphate, 0.5%) 2. 3 g of nitrogen (urea, 1.3%) 3. 1 g of zinc + 3 g of nitrogen (zinc sulphate 0.5% + urea 1.3%) 4. 0.25 g, 0.50 g, 1.00 g, 2.00 g of zinc plus 0.75 g, 1.50 g, 3.00 g and 6.00 of nitrogen (correspondent to NZN* 15-0-0-5 as 0.75%, 1-5%, 3.0% and 6.0% by v/v). Foliar absorption data were obtained by collecting the 3rd and 4th pairs of the coffee leaves and analysed them for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, and Zn. The main results may be summarized as follows: 1. The maximum calculated yields of clean coffee were obtained by the applications of 5.84 1 of NZN (1.13%) per hectare. 2. The applications of zinc sulphate (0.5%) and urea (1.3%) together or separate did not affected the coffee bean production. 3. The applications of 15.0 1 of NZN per hectare reduced the coffee yields. 4. Leaf damages and burning symptoms were observed by the applications of urea (1.3%) plus zinc sulphate (0.5%) and larger doses than 7.5 1 of NZN per hectare. 5. Leaf tissue analysis show that the concentrations of the elements were affecred by the age of the leaves and by the yields of the coffee trees. 6. The applications of increasing doses of NZN causes an increase in the concentration of zinc, manganese and boron in the leaves and decreased the concentration in calcium and potassium the leaves. 7. The concentration of zinc in the leaves associated with the heavy harvest, in July, was 70.0 ppm.


Em cafezal com 8 anos de idade, com deficiência visível de zinco, situado em um Latossol Amarelo - fase arenosa, do município de Jaú, SP, procederam-se pulverizações em novembro, março e julho de 1978 (grande safra) e março e julho de 1979 (pequena safra), O delineamento experimental foi de blocos ao acaso e constou dos seguintes tratamentos, nas doses por planta: lg de zinco (sulfato de zinco 0,5%), 3g de nitrogênio (uréia 1,3%), lg de zinco + 3g de nitrogênio (sulfato de zinco 0,5% + uréia 1,3%) e 0,25g, 0,50g, 1 ,00g e 2,00g de zinco juntamente com 0,75g, l,50g, 3,00g e 6,00g de nitrogênio (respectivamente NZN 15-0-0-5 * a 0,75%, 3,00% e 6,00% v/v). Na época das pulverizaçoes foram coletadas amostras de 3º e 4º pares de folhas, e determinados os teores de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio, boro, cobre, ferro, manganês e zinco. Os resultados mostraram que: a) a produção máxima calculada de café beneficiado foi 3-009,4 kg/ha, obtida com pulverizaçao de 5,84 1 de NZN por hectare (NZN 1 ,17%) ; b) o sulfato de zinco e a uréia, juntos ou isoladamente, não afetaram a produção; c) a dose de 15,0 1 de NZN por hectare diminuiu a produção; d) as aplicações de uréia (1,3%) + sulfato de zinco (0,5%) e de doses de NZN superiores a 7,51/ha provocaram injúrias visíveis nas folhas. Esse efeitos se agravaram com dosagens de 15 1 e 30 1 de NZN por hectare; e) as concentrações dos nutrientes nas folhas foram afetadas de maneira diferente pelas épocas de amostragem e pela produção do cafeeiro; f) a aplicação de doses crescentes de NZN provocou aumento nas concentrações de zinco, manganês e boro e diminuição nas de cálcio e potássio nas folhas, em determinadas épocas da grande ou pequena safra; g) a concentração de zinco em julho, relacionada com a maior produção do cafeeiro, foi 70 ppm.


Adubação não radicular com duas fontes de zinco em Coffea arábica L. "mundo novo" (B.Rodr.) Choussy+ + Parte da tese apresentada à E.S.A. "Luiz de Queiroz" pelo primeiro autor, falecido em 16/12/8Q. Projeto financiado pela Allied Chemical do Brasil. Entregue para publicação em 13/02/1981.

Non root feeding with two sources of zinc on Coffea arábica L. 'mundo novo'(B.Rodr.) Choussy

G.D. de OliveiraII; H.P. HaagI; J.R. SarrugeI; J.D. CostaII; A.R. DechenIII

IDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IIDepartamento de Agricultura e Horticultura, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IIIDepartamento de Química, E.S.A, "Luiz de Queiroz", USP. Bolsista do CNPq

RESUMO

Em cafezal com 8 anos de idade, com deficiência visível de zinco, situado em um Latossol Amarelo - fase arenosa, do município de Jaú, SP, procederam-se pulverizações em novembro, março e julho de 1978 (grande safra) e março e julho de 1979 (pequena safra), O delineamento experimental foi de blocos ao acaso e constou dos seguintes tratamentos, nas doses por planta: lg de zinco (sulfato de zinco 0,5%), 3g de nitrogênio (uréia 1,3%), lg de zinco + 3g de nitrogênio (sulfato de zinco 0,5% + uréia 1,3%) e 0,25g, 0,50g, 1 ,00g e 2,00g de zinco juntamente com 0,75g, l,50g, 3,00g e 6,00g de nitrogênio (respectivamente NZN 15-0-0-5 * a 0,75%, 3,00% e 6,00% v/v). Na época das pulverizaçoes foram coletadas amostras de 3º e 4º pares de folhas, e determinados os teores de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio, boro, cobre, ferro, manganês e zinco. Os resultados mostraram que: a) a produção máxima calculada de café beneficiado foi 3-009,4 kg/ha, obtida com pulverizaçao de 5,84 1 de NZN por hectare (NZN 1 ,17%) ; b) o sulfato de zinco e a uréia, juntos ou isoladamente, não afetaram a produção; c) a dose de 15,0 1 de NZN por hectare diminuiu a produção; d) as aplicações de uréia (1,3%) + sulfato de zinco (0,5%) e de doses de NZN superiores a 7,51/ha provocaram injúrias visíveis nas folhas. Esse efeitos se agravaram com dosagens de 15 1 e 30 1 de NZN por hectare; e) as concentrações dos nutrientes nas folhas foram afetadas de maneira diferente pelas épocas de amostragem e pela produção do cafeeiro; f) a aplicação de doses crescentes de NZN provocou aumento nas concentrações de zinco, manganês e boro e diminuição nas de cálcio e potássio nas folhas, em determinadas épocas da grande ou pequena safra; g) a concentração de zinco em julho, relacionada com a maior produção do cafeeiro, foi 70 ppm.

SUMMARY

A trial was carried out on an eight old coffee plantation with visible zinc problems. The plantation was situated nearly the city of Jaú (22º30'S, 48º30'W). State of São Paulo, Brazil. The soil is classified as medium texture Oxisol of low base saturation (Latossol Vermelho Amarelo - fase arenosa). The pulverization program started in november 1977, followed in march and July 1978 (heavy harvest) and ended in march and July 1979 (light harvest). Is should be mentioned that a well reconized characteristic of arábica coffe is its habit of biennial bearing, a very heavy harvest is most often followed by a light load the next year.

The following treatments and amounts of chemicals per cova hole (4 trees) were tested in accordance with a random block design:

1. 1 g of zinc (zinc sulphate, 0.5%)

2. 3 g of nitrogen (urea, 1.3%)

3. 1 g of zinc + 3 g of nitrogen (zinc sulphate 0.5% + urea 1.3%)

4. 0.25 g, 0.50 g, 1.00 g, 2.00 g of zinc plus 0.75 g, 1.50 g, 3.00 g and 6.00 of nitrogen (correspondent to NZN* 15-0-0-5 as 0.75%, 1-5%, 3.0% and 6.0% by v/v).

Foliar absorption data were obtained by collecting the 3rd and 4th pairs of the coffee leaves and analysed them for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, and Zn.

The main results may be summarized as follows:

1. The maximum calculated yields of clean coffee were obtained by the applications of 5.84 1 of NZN (1.13%) per hectare.

2. The applications of zinc sulphate (0.5%) and urea (1.3%) together or separate did not affected the coffee bean production.

3. The applications of 15.0 1 of NZN per hectare reduced the coffee yields.

4. Leaf damages and burning symptoms were observed by the applications of urea (1.3%) plus zinc sulphate (0.5%) and larger doses than 7.5 1 of NZN per hectare.

5. Leaf tissue analysis show that the concentrations of the elements were affecred by the age of the leaves and by the yields of the coffee trees.

6. The applications of increasing doses of NZN causes an increase in the concentration of zinc, manganese and boron in the leaves and decreased the concentration in calcium and potassium the leaves.

7. The concentration of zinc in the leaves associated with the heavy harvest, in July, was 70.0 ppm.

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LITERATURA CITADA

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    Parte da tese apresentada à E.S.A. "Luiz de Queiroz" pelo primeiro autor, falecido em 16/12/8Q. Projeto financiado pela Allied Chemical do Brasil. Entregue para publicação em 13/02/1981.
  • Publication Dates

    • Publication in this collection
      18 Apr 2012
    • Date of issue
      1981
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
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