Acessibilidade / Reportar erro

Nutrição mineral de hortaliças: XXXV. efeitos de doses de cálcio na solução nutritiva, no desenvolvimento e nos teores de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio e enxofre, em plantas de tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill.)

Mineral nutrition of vegetable crops: XXXV. effects of calcium levels in nutrient solution upon the concentration of N, P, K, Ca, Mn and S in tomato plants (Lycopersicon esculentum Mill.)

Resumos

Plantas de tomateiro Lycopersicon esculentum Mill.) da variedade Santa Cruz, linhagens Samano e Kada, foram cultivadas em sílica, recebendo soluções nutritivas com doses de 0 ppm, 50 ppm, 100 ppm, 200 ppm e 400 ppm de cálcio, cornos objetivos de: a) aquilatar o efeito do cálcio no desenvolvimento do tomateiro; b) verificar em que doses de cálcio ocorre a podridão estilar; c) determinar o efeito do cálcio nas concentrações dos nutrientes na planta; e, d) verificar diferenças no comportamento das linhagens Samano e Kada. Noventa dias após o transplante, as plantas foram coletadas e separadas em: folhas inferiores, caules inferiores, folhas superiores, caules superioresefrutos. No material coletado foram determinados os teores dos macronutrientes. Curvas representativas da altura e peso da matéria seca das plantas e das concentrações dos macronutrientes nas partes das mesmas em função das doses de cálcio, foram obtidas a partir dos dados calculados através de equações de regressão. Os resultados mostraram que: - as concentrações de cálcio na solução nutritiva que propiciam máximo acumulo de matéria seca, sao 388 ppm e 400 ppm para as linhagens Kada e Samano; - para a linhagem Samano e necessária maior concentração de cálcio na solução (200 ppm) do que para a linhagem Kada (100 ppm) , para prevenir o aparecimento de sintomas de podridão estilar; - a concentração de cálcio na solução não afeta a concentração desse elemento nos frutos; - a adição de cálcio na solução nutritiva diminui os teores de nitrogênio e aumenta o de cálcio nos tecidos de ambas as linhagens; - as concentrações dos demais nutrientes diferem nas linhagens e nas partes ana lisadas; - adições de cálcio provocam na concentração de magnésio nas folhas e na parte superior do caule na linhagem Samano e diminuição em todas as partes da linhagem Kada.


Young tomato plants (Lycopersicum esculentum Mill.) cv. Santa Cruz, lineages Kada and Samano, were cultivated in solutions with different calcium concentrations (0 ppm, 50 ppm, 100 ppm, 200 ppm and 400 ppm Ca) with the following purposes: a) to study the effects of calcium on yhe growth of the plant; b) to correlate calcium supply and blossom-end rot; c) to correlate calcium supply and the nutrient concentrations in the tomato plant; d) to reveal nutritional differences between the lineages. Ninety days adter starting the different treatments, plants were collected and separeted into old leaves, new leaves, lower part of the stem, superior part of the stem and fruits. The plant material was dried and analysed for macro-nutrients. The main conclusions were: - the greates dried matter production was obtained with the supply of 388 ppm of calcium in the culture solution for the Kada lineage and of 400 ppm for Samano lineage; - for the lineage Samano a concentration of calcium in the solution (200 ppm) higher than for the lineage Kada (100 ppm) was necessary in order to prevent appearance of blossom-end rot; - the calcium concentration in fruits was not affected by the calcium concentration in the nutrient culture; - calcium added to the culture solution decreased the nitrogen concentration and increased the calcium concentratio in both lineage parts; - the concentration of the other nutrients presented differences in the lineage and in the analysed parts; - concentration of calcium in the culture solution brings an increased improvement in the magnesium concentration in leaves and in the superior part of the stem of the lineage Samano, while in parts of lineage Kada a decrease of magnesium concentration was observed.


A.R. DechenI; H.P. HaagI; J.R. SarrugeI; G.D. OliveiraII

IDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IIDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP. Falecido em 16 de Dezembro de 1980

RESUMO

Plantas de tomateiro Lycopersicon esculentum Mill.) da variedade Santa Cruz, linhagens Samano e Kada, foram cultivadas em sílica, recebendo soluções nutritivas com doses de 0 ppm, 50 ppm, 100 ppm, 200 ppm e 400 ppm de cálcio, cornos objetivos de: a) aquilatar o efeito do cálcio no desenvolvimento do tomateiro; b) verificar em que doses de cálcio ocorre a podridão estilar; c) determinar o efeito do cálcio nas concentrações dos nutrientes na planta; e, d) verificar diferenças no comportamento das linhagens Samano e Kada.

Noventa dias após o transplante, as plantas foram coletadas e separadas em: folhas inferiores, caules inferiores, folhas superiores, caules superioresefrutos. No material coletado foram determinados os teores dos macronutrientes.

Curvas representativas da altura e peso da matéria seca das plantas e das concentrações dos macronutrientes nas partes das mesmas em função das doses de cálcio, foram obtidas a partir dos dados calculados através de equações de regressão.

Os resultados mostraram que:

- as concentrações de cálcio na solução nutritiva que propiciam máximo acumulo de matéria seca, sao 388 ppm e 400 ppm para as linhagens Kada e Samano;

- para a linhagem Samano e necessária maior concentração de cálcio na solução (200 ppm) do que para a linhagem Kada (100 ppm) , para prevenir o aparecimento de sintomas de podridão estilar;

- a concentração de cálcio na solução não afeta a concentração desse elemento nos frutos;

- a adição de cálcio na solução nutritiva diminui os teores de nitrogênio e aumenta o de cálcio nos tecidos de ambas as linhagens;

- as concentrações dos demais nutrientes diferem nas linhagens e nas partes ana lisadas;

- adições de cálcio provocam na concentração de magnésio nas folhas e na parte superior do caule na linhagem Samano e diminuição em todas as partes da linhagem Kada.

SUMMARY

Young tomato plants (Lycopersicum esculentum Mill.) cv. Santa Cruz, lineages Kada and Samano, were cultivated in solutions with different calcium concentrations (0 ppm, 50 ppm, 100 ppm, 200 ppm and 400 ppm Ca) with the following purposes: a) to study the effects of calcium on yhe growth of the plant; b) to correlate calcium supply and blossom-end rot; c) to correlate calcium supply and the nutrient concentrations in the tomato plant; d) to reveal nutritional differences between the lineages.

Ninety days adter starting the different treatments, plants were collected and separeted into old leaves, new leaves, lower part of the stem, superior part of the stem and fruits. The plant material was dried and analysed for macro-nutrients.

The main conclusions were:

- the greates dried matter production was obtained with the supply of 388 ppm of calcium in the culture solution for the Kada lineage and of 400 ppm for Samano lineage;

- for the lineage Samano a concentration of calcium in the solution (200 ppm) higher than for the lineage Kada (100 ppm) was necessary in order to prevent appearance of blossom-end rot;

- the calcium concentration in fruits was not affected by the calcium concentration in the nutrient culture;

- calcium added to the culture solution decreased the nitrogen concentration and increased the calcium concentratio in both lineage parts;

- the concentration of the other nutrients presented differences in the lineage and in the analysed parts;

- concentration of calcium in the culture solution brings an increased improvement in the magnesium concentration in leaves and in the superior part of the stem of the lineage Samano, while in parts of lineage Kada a decrease of magnesium concentration was observed.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 31/12/1980.

  • BARKE, R.E.; MENARY, R.C., 1971. Calcium nutrition of the tomato as influenced by total salts and amonium nutrition. Aust. Jour. Exp. Agric. An. Husb. 11(52): 562-569.
  • BOON, J. van der., 1971 Effect of dry periods on the mineral composition of leaves and fruit and on the occurrence of physiological disorders in tomato in relation to potassium nutrition. Rapport, Institute voor Bodencruchtbaarheid. N9 11, 91p. Apud Horticultural Abstracts, East Mailing, Kent, 38(6): 175, 1975.
  • BROOKS, C, 1974. Blossom-end rot of tomatoes. Phytopath. 4: 345-373.
  • CAROLUS, R.L., 1949. Calcium and potassium relationships in tomatoes and spinach. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 54: 281-285.
  • CASTRO, P.R.C., 1976. Efeitos de reguladores de crescimento em tomateiro (Lycopersicum esculentum Mill.), Piracicaba, 148p. (Tese doutoramento).
  • CERDA, A.; BINGHAM, F.T.; LABANANAUSKA, C.K., 1979. Blossom-end rot of tomato as influenced by osmotic potential, and phosphorus concentrations of nutrient solution media. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 104(2): 236-239.
  • CHAVES, G.M., 1958. Doenças do tomateiro. In: Hortaliças -Cultura do tomateiro. ETA, Projeto 55, Esc. Sup.de Agric., Universidade Rural do Estado de Minas Gerais e Universidade de Purdue. 19p.
  • DECHEN, A.R.; OLIVEIRA, G.D. de; HAAG, H.P., 1973. Nutrição mineral de hortaliças. XXIII. Influência do cálcio no desenvolvimento do tomateiro, variedade Sanra Cruz, linhagens Kada e Samano. A. Esc. Sup. Agric. "Luiz de Queiroz" 30: 305-315.
  • DECHEN, A.R., 1980. Cálcio no desenvolvimento do tomateiro (Lycopersicum esculentum Mill.), Piracicaba, SP, 91p. (Tese doutoramento).
  • EVANS, H.J.; TROXLER, R.V., 1953. Relation of calcium to the incidence of blossom-end rot in tomatoes. Proc. Amer. Soc. Sci. 61: 346-352.
  • FERNANDES, P.D.; CHURRATA-MASCA, M.GC; OLIVEIRA, GD. de; HAAG, H.P., 1975. Nutrição mineral de hortaliças. XXVII. Absorção de nutrientes pelo tomateiro (Lycopersicum esculentum Mill.), em cultivo rasteiro. An. Esc. Sup. Agric. "Luiz de Queiroz" 32: 595-608.
  • FREEMAN, B.; DAINES, D.; McMULLEN, B., 1975. Report on the tomato variety and nutrition trial. Rural Newsletter Australia, 55: 4-6. Apud Horticultural Abstracts, East Mailing, Kent, 46(10): 803, 1976.
  • GALLI, F.; TOKESHI, H. ; CARVALHO, P.C.T..; BALMER, E.; KIMATI, H.; CARDOSO, C.O.N.; SALGADO, C.L., 1968.Manual de Fitopatologia, São Paulo, Editora Agronômica Ceres, 640p.
  • GARGANTINI, H.; BLANCO, H.G., 1963. Marcha de absorção de nutrientes pelo tomateiro. Bragantia 22: 693-714.
  • GERALD SON, CM., 1957a. Cause and control of blossom-end rot of tomatoes. Circ. Fla. Agric. Exp. Stat. S.101, 8p.
  • GERALDSON, CM., 1957b. Control of blossom-end rot of tomatoes. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 69: 309-317.
  • GERALDSON, CM., 1957c. Factor affecting calcium nutrition of celery, tomato and pepper. Soil Sci. Soc. Amer. Proc. 21: 621-625.
  • GOOR, B.J. van, 1968. The role of calcium and cell permeability in the disease blossom-end rot tomatoes. Physiologia Plantarum 21: 1110-1121.
  • HAAG,H.P.; OLIVEIRA, G.D. de; BARBOSA, V.· SILVA NETO, J.M., 1978. Nutrição mineral de hortaliças. XXXII. Marcha de absorção dos nutrientes pelo tomateiro (Lycopersicum esculentim Mill.) destinado ao processamento industrial. An. Esc. Sup. Agric. "Luiz de Queiroz" 35: 243-269.
  • HAAL, D.A., 1977. Some effects of varied calcium nutrition on the growth and composition of tomato plants. Plant and Soil 48(1): 199-211.
  • JACOBSON, L., 1951. Maintenance of iron supply in nutrient solutions by a single addition of ferric potassium ethylene diamine-tetra-acetate. Plant Physiol 26: 411.
  • KALRA, G.S., 1956. Responses of the tomato plant to calcium deficiency. Botanical Gazette 118: 18-37.
  • LIMAT, L.A.; MISCHAN, M.M.; KIMOTO, T. ; NAKAGAWA, J.; CONCEIÇÃO, F.A.D., 1976. Distribuição de cálcio em frutos sadios e com podridão apical de tomate, nos cultivares Castle e Roma-VF. Rev. de Olericultura 16: 201-203.
  • MALAVOLTA, E.; CASTRO, P.R.C.; CRUZ, V.F.; YAMADA, T., 1975. Calcium and its relationship to blossom-end rot in tomato. Com. Soil Sci. Plant Anal.6(3): 272-284.
  • MAYNARD, D.N.; BARHAN, W.S.; McCOMBS, C.L., 1957. The effect of calcium nutritional of tomatoes as related to the incidence and severity of blossom-end rot. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 69: 318-322.
  • MILLIKAN, C.R.; BJARNASON,E.N.;OSBORN,R.K.! HANGER, B.C., 1971. Calcium concentration in tomato fruits in relation to the incidence of blossom-end rot. Aust. Jour. Exp. An. Husb. 11(52): 570-575.
  • MINAMI, K.; HAAG, H.P., 1979. 0 tomateiro, Campinas,Fundação Cargill, 352p.
  • MURRAY, S.A.; SPURR, A.R.; PAULSON, K.N., 1972. Electron probe analysis of Ca, Mg, and K in the fruit of the tomato (Ly-copersioum esculentum Mill.) with reference to blossom -end rot. Agron. Jour. 64(5): 586.588.
  • NIGHTINGALE, G.T.; ADOMS, R.M.; ROBINS, W.R.; SCHERNERHORN, L.G., 1931. Effects of calcium defficiency on nitrate absorption and on metabolusm in tomato. Plant Physiol. 6: 605-631.
  • PIMENTEL GOMES, F., 1973. Curso de Estatística Experimental, 7a. ed., São Paulo, Livraria Nobel S.A., 430p.
  • RALEIGH, S.M.; CHUCKA, J.A., 1944. Effect of nutrient ratio and concentration on growth and composition of tomato plants and on the occurrence to blossom-end rot the fruit. Plant Physiology 19: 671-678.
  • SÃO PAULO, Secretaria da Agricultura, Instituto de Economia Agrícola, 1979. Prognostico 79/80, 167p.
  • SARRUGE, J.R.; HAAG, H.P., 1974. Análises químicas em plantas, Piracicaba, Departamento de Química, ESALQ/USP, 56p.
  • SAXENA, G.K.; LOCASCIO, S.J.; LUCAS, J.B., 1975. Effect of N, P and K rates on response of cabbage and tomato grown on a coasted claysoil of Guyana. Trop. Agric. 52: 149-156.
  • SPURR, A.R., 1959. Anatomical aspects of blossom-end rot in the tomato with special reference to calcium nutrition. Hilgardia 28: 269-295.
  • TANAKA, T.; FREITAS, L.M.M. ; TYLER, K.B., 1970. Efeito da adubação no crescimento e na produção de plantas de tomate cultivadas num Latossolo Amarelo. Pesq. Agrop. bras. 5: 117-123.
  • TAYLOR, G. A.; SMITH, C. B., 1957. The use of plant analysis in the study of blossom-end rot of tomato. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 70: 341-349.
  • WARD, G.M., 1973. Causes of blossom-end rot of tomatoes based on tissues analysis. Can. Jpur. Plant Sci. 53(1):169-174.
  • WILCOX, G.E.; HOFF, J.E.; JONES, CM.,1973. Amonium reduction of calcium and magsenium content of tomato and sweet corn leaf tissue and influence of incidence of blossom-end rot of tomato fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 98: 96-89.
  • Nutrição mineral de hortaliças: XXXV. efeitos de doses de cálcio na solução nutritiva, no desenvolvimento e nos teores de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio e enxofre, em plantas de tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill.)

    Mineral nutrition of vegetable crops: XXXV. effects of calcium levels in nutrient solution upon the concentration of N, P, K, Ca, Mn and S in tomato plants (Lycopersicon esculentum Mill.)
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      19 Abr 2012
    • Data do Fascículo
      1980

    Histórico

    • Recebido
      31 Dez 1980
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
    E-mail: scientia@esalq.usp.br