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Exigências de nitrogênio, fósforo e potássio de alguns cultivares de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)

Nitrogen, phosphorus and potassium requirements of some bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars

Resumos

Noventa variedades comerciais de feijoeiro foram cultivadas em solução nutritiva até o fim do ciclo e, depois de colhidas, analisadas. O potencial de colheita variou entre menos de 500 kg até pouco mais de 5000 kg/ha e o teor de proteína bruta nos grãos esteve entre 20,6 e 34,4% com uma média de 27,3%. A extração estimada de macronutrientes primários por uma população de 250 mil plantas/ha caiu dentro dos seguintes limites (em kg/ha): N-50 e 425; P-20 e 65; K-100 e 262; a exportação (grãos + casca) representou, em termos porcentuais: N-25 a 90; P-20a 80; K-25 a 50.


Ninety bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars were grown till maturity in full strength nutrient solution and, after harvesting, analysed for N, P and K in the various organs. Yield potential and N, P and K requirements were estimated by assuming a population of 250 thousand plants per hectare. Major conclusions were as follows: (1) there were striking differences in the mineral composition of the cultivars; (2) leaf analysis should take into consideration the cultivar under study; (3) protein contents in the grain varied from 20.6 to 34.4%, with an average of 27.3%; (4) extraction of nutrients in kg/ha showed the follow ing variation: N-50 to 425; P-20 to 15; K-100 - 262; percentwise export of K was the lowest; (5) yield potential varied from less than 500 kg/ha to more than 5000; (6) higher requirements are not necessarily associated with higher yield potential thereby suggesting differences in nutritional efficiency of the various vultivars.


Exigências de nitrogênio, fósforo e potássio de alguns cultivares de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)* * Parte da tese de Doutorado em Solos e Nutrição de Plantas, ESALQ-USP, Piracicaba, SP, do primeiro autor. Com ajuda da CNEN e da FAPESP.

Nitrogen, phosphorus and potassium requirements of some bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars

F.A.L. AmaralI; H.E.C. de RezendeII; M.O.C. Brasil SobrºIII; E. MalavoltaIV

IDepartamento de Fitotecnia, Univ. Fed. Viçosa, Viçosa,MG

IIEstudante de Engenharia Agronômica, ESALQ, USP

IIIDepartamento de Solos, Geologia e Fertilizantes, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IVDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz" e CENA, USP

RESUMO

Noventa variedades comerciais de feijoeiro foram cultivadas em solução nutritiva até o fim do ciclo e, depois de colhidas, analisadas. O potencial de colheita variou entre menos de 500 kg até pouco mais de 5000 kg/ha e o teor de proteína bruta nos grãos esteve entre 20,6 e 34,4% com uma média de 27,3%. A extração estimada de macronutrientes primários por uma população de 250 mil plantas/ha caiu dentro dos seguintes limites (em kg/ha): N-50 e 425; P-20 e 65; K-100 e 262; a exportação (grãos + casca) representou, em termos porcentuais: N-25 a 90; P-20a 80; K-25 a 50.

SUMMARY

Ninety bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars were grown till maturity in full strength nutrient solution and, after harvesting, analysed for N, P and K in the various organs. Yield potential and N, P and K requirements were estimated by assuming a population of 250 thousand plants per hectare.

Major conclusions were as follows:

(1) there were striking differences in the mineral composition of the cultivars;

(2) leaf analysis should take into consideration the cultivar under study;

(3) protein contents in the grain varied from 20.6 to 34.4%, with an average of 27.3%;

(4) extraction of nutrients in kg/ha showed the follow ing variation: N-50 to 425; P-20 to 15; K-100 - 262; percentwise export of K was the lowest;

(5) yield potential varied from less than 500 kg/ha to more than 5000;

(6) higher requirements are not necessarily associated with higher yield potential thereby suggesting differences in nutritional efficiency of the various vultivars.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 19/6/80.

  • HOAGLAND, D.R. & D.I. ARNON, 1950, The water culture method for growing plants wilhout soil. Calif. Agr. Exp. Sta, Circ. 347.
  • MALAVOLTA, E., 1972. Nutrição e adubação. An. I Simp. Bras, de Feijão 1: 211-242.
  • VIEIRA, C, 1978. Cultura do feijão, Imp. Universitária, Viçosa.
  • *
    Parte da tese de Doutorado em Solos e Nutrição de Plantas, ESALQ-USP, Piracicaba, SP, do primeiro autor. Com ajuda da CNEN e da FAPESP.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      19 Abr 2012
    • Data do Fascículo
      1980
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