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Estudos sobre a nutrição mineral do cafeeiro: XXXI. influêcia do cobre do substrato no crescimento e composição mineral do cafeeiro (Coffea arabica L.) variedades Mundo Novo e Catuaí

Studies on the mineral nutrition of the coffee plant: XXXI. influence of copper in the substrate on growth and mineral composition of the coffee plant varieties Mundo Novo and Catuaí

Resumos

Foi estudado o efeito do cobre do substrato no crescimento, sintomatologia e composição mineral do cafeeiro novo. Verificou-se ser a var. Mundo Novo mais sensível à toxidez do cobre por translocar maior proporção do elemento que a var. Catuaí. O uso de calcário e de matéria orgânica no solo neutraliza o sobre tóxico.


This work was designed to study the effect of copper in the medium on growth and mineral composition of the coffee plant, bearing in mind the possibility of accumulation of toxic residues in the soil as a consequence of the treatments against rust. Young plants of the varieties Mundo Novo and Catuái were grown in nutrient solution in the presence of Cu concentrations from 0.02 to 200 ppm. Toxic effects were found to be darkening and cessation of root growth; wilt, necrosis and leaf drop; abnormalities in the epidermis, parenchyma and chlorophasts. The threshold level for copper toxicity is around 30 ppm in the leaves. Mundo Novo seems to be more sensitive to copper toxicity. Under soil conditions it was found that the joint use of lime and stable manure eliminates the toxicity of an application of 200 ppm of cooper.


Estudos sobre a nutrição mineral do cafeeiro: XXXI. influêcia do cobre do substrato no crescimento e composição mineral do cafeeiro (Coffea arabica L.) variedades Mundo Novo e Catuaí* * Parte da tese do primeiro autor apresentada para obtenção do título de Dr. em Ciências. Com ajuda do IBC, CNPq, CAPES, BNDE, CNEN e FAPESP

Studies on the mineral nutrition of the coffee plant: XXXI. influence of copper in the substrate on growth and mineral composition of the coffee plant varieties Mundo Novo and Catuaí

V. M. de AndradeI; R. S. LourençoII;T. MuraokaII; E. MalavoltaIII

IFac. Agron. Med. Veterinária, UNESP, Jaboticabal, SP

IICENA, ESALQ

IIIDepartamento de Química, ESALQ, Piracicaba

RESUMO

Foi estudado o efeito do cobre do substrato no crescimento, sintomatologia e composição mineral do cafeeiro novo. Verificou-se ser a var. Mundo Novo mais sensível à toxidez do cobre por translocar maior proporção do elemento que a var. Catuaí. O uso de calcário e de matéria orgânica no solo neutraliza o sobre tóxico.

SUMMARY

This work was designed to study the effect of copper in the medium on growth and mineral composition of the coffee plant, bearing in mind the possibility of accumulation of toxic residues in the soil as a consequence of the treatments against rust.

Young plants of the varieties Mundo Novo and Catuái were grown in nutrient solution in the presence of Cu concentrations from 0.02 to 200 ppm. Toxic effects were found to be darkening and cessation of root growth; wilt, necrosis and leaf drop; abnormalities in the epidermis, parenchyma and chlorophasts. The threshold level for copper toxicity is around 30 ppm in the leaves. Mundo Novo seems to be more sensitive to copper toxicity.

Under soil conditions it was found that the joint use of lime and stable manure eliminates the toxicity of an application of 200 ppm of cooper.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 15/12/1976

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  • *
    Parte da tese do primeiro autor apresentada para obtenção do título de Dr. em Ciências. Com ajuda do IBC, CNPq, CAPES, BNDE, CNEN e FAPESP
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      29 Maio 2012
    • Data do Fascículo
      1976

    Histórico

    • Recebido
      15 Dez 1976
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
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