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Estudos sobre a nutrição mineral do cafeeiro: XXXI - influência do cobre do substrato no crescimento e composição mineral do cafeeiro (Coffea arabica L.) var. Mundo Novo e Catuaí

Studies on the mineral nutrition of the coffee plant: XXXI - influence of copper in the substrate on growth and mineral composition, var. Mundo Novo and Catuaí

Resumos

A sensibilidade das variedades Catuaí e Mundo Novo ao nível de cobre no substrato foi estudada em condições controladas. Em solução nutritiva verificou-se que a primeira variedade parece ser mais resistente à toxidez. Ensaios com três tipos de solos mostraram que a elevação do pH a 6,5 e a adição conjunta de matéria orgânica neutralizam a toxidez correspondente a 200 ppm do elemento no meio.


This work was designed to study the effect of copper in the medium on growth and mineral composition of the coffee plant, bearing in mind the possibility of accumulation of toxic residues in the soil as a consequence of the treatments against rust. - Young plants of the varieties Mundo Novo and Catuaí were grown in nutrient solution in the presence of Cu concentrations from 0.02 to 200 ppm. Toxic effects were found to be darkening and cessation of root growth; wilt, necrosis and leaf drop; abnormalities in the epidermis, parenchyma and chloroplasts. The threshold level for copper toxicity in around 30 ppm in the leaves. Mundo Novo seems to be more sensitive to copper toxicity. - Under soil conditions it was found that the joint use of lime and stable manure eliminates the toxicity of an application of 200 ppm of copper.


Estudos sobre a nutrição mineral do cafeeiro. XXXI - influência do cobre do substrato no crescimento e composição mineral do cafeeiro (Coffea arabica L.) var. Mundo Novo e Catuaí* * Parte da tese de doutorado do primeiro autor. Com ajuda do IBC. CNPq, CAPES, CNEN, BNDE e FAPESP. Apresentado no V Congr. Latinoamericano de Ciência do Solo (Medellin, Colômbia, set. de 1975).

Studies on the mineral nutrition of the coffee plant. XXXI - influence of copper in the substrate on growth and mineral composition, var. Mundo Novo and Catuaí

V.M. de M. AndradeI; R.S. LourençoII; T. MuraokaII; E. MalavoltaIII

IFac. Agronomia e Med. Veterinária de Jaboticabal, S. Paulo

IICENA - ESALQ-USP, Piracicaba

IIIDeptº de Química e CENA - ESALQ-USP, Piracicaba

RESUMO

A sensibilidade das variedades Catuaí e Mundo Novo ao nível de cobre no substrato foi estudada em condições controladas. Em solução nutritiva verificou-se que a primeira variedade parece ser mais resistente à toxidez. Ensaios com três tipos de solos mostraram que a elevação do pH a 6,5 e a adição conjunta de matéria orgânica neutralizam a toxidez correspondente a 200 ppm do elemento no meio.

SUMMARY

This work was designed to study the effect of copper in the medium on growth and mineral composition of the coffee plant, bearing in mind the possibility of accumulation of toxic residues in the soil as a consequence of the treatments against rust.

- Young plants of the varieties Mundo Novo and Catuaí were grown in nutrient solution in the presence of Cu concentrations from 0.02 to 200 ppm. Toxic effects were found to be darkening and cessation of root growth; wilt, necrosis and leaf drop; abnormalities in the epidermis, parenchyma and chloroplasts. The threshold level for copper toxicity in around 30 ppm in the leaves. Mundo Novo seems to be more sensitive to copper toxicity.

- Under soil conditions it was found that the joint use of lime and stable manure eliminates the toxicity of an application of 200 ppm of copper.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 30/12/1975.

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    Parte da tese de doutorado do primeiro autor. Com ajuda do IBC. CNPq, CAPES, CNEN, BNDE e FAPESP. Apresentado no V Congr. Latinoamericano de Ciência do Solo (Medellin, Colômbia, set. de 1975).
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      30 Maio 2012
    • Data do Fascículo
      1975

    Histórico

    • Recebido
      30 Dez 1975
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
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