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Efeito do enxofre na produção da soja

Effect of sulphur on soybean (Glycine max(L.) Merril) production

NOTA

Efeito do enxofre na produção da soja1 1 Trabalho apresentado na XXII Reunião Anual da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência, realizada em Salvador, Bahia, de 5 a 11 de julho de 1970.

Effect of sulphur on soybean (Glycine max(L.) Merril) production

Rúter Hiroce; J. Romano Gallo2 2 Com bolsa de suplementação do CNPq.

SUMMARY

Several cultures, such as coffee, cotton, corn, peanut, dry bean and soybean, have been observed to respond positively to sulphur applied under the form of gypsum (Ca SO4), in the State of São Paulo. On the other hand, it is known that sulphur is also added to the soil as a normal component of some fertilizers (e.g. superphosphate). The effect of such an "indirect" sulphur fertilization on the sulphur content of soybean leaves was studied.

Foliar analyses indicated that increasing dosis of single superphosphate resulted in increasing content of sulphur, in soybean leaves. There was no increase in phosphorus or calcium, the other components of this fertilizer, in the same leaves, possibly because the soil was well supplied for both elements. The results show that single superphosphate might be a source for sulphur fertilization.

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Recebido para publicação em 27 de setembro de 1971.

  • 1
    Trabalho apresentado na XXII Reunião Anual da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência, realizada em Salvador, Bahia, de 5 a 11 de julho de 1970.
  • 2
    Com bolsa de suplementação do CNPq.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      17 Mar 2009
    • Data do Fascículo
      1972
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