Acessibilidade / Reportar erro

Análise foliar de diferentes combinações enxêrto-cavalo, para dez variedades de videira

The foliar mineral composition of different scion-rootstock combinations, for ten grape varieties

Resumos

No presente trabalho é feito um estudo comparativo do porta-enxêrto e da variedade através de seus efeitos na composição das fôlhas de videira, cultivada em canteiros sob condições comparáveis de solo, tratamento cultural e clima da Estação Experimental de São Roque, do Instituto Agronômico. Amostras de fôlhas de idade definida (a primeira madura, a contar da ponta) foram colhidas à época do florescimento, e analisadas para nitrogênio total, fósforo total, potássio, cálcio, magnésio e boro. Os dados obtidos permitem distinguir as variações de composição das fôlhas determinadas pela variedade-enxêrto e variedade-cavalo e o uso desta informação como base nos pesquisas para o estabelecimento dos índices de nutrição para a videira, pela análise foliar. A diferença encontrada nos teores dos elementos nutritivos nas fôlhas foi maior entre porta-enxertos do que entre variedades.


Determinations of total nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and boron were made on leaves of ten grape varieties on different rootstocks, growing in experimental plots under comparable soil, cultural, and climatic conditions. The youngest fully matured leaf was sampled at booming time. The influence of rootstock and scion on the principal nutrient elements in grape leaves could be summarized as follows: a) Rootstocks induced larger variations in the concentrations of nutrient elements in the leaves than did the scion varieties, b) Some of the rootstock differences were similar from one scion variety to another. This is illustrated for the highest levels of nitrogen and phosphorus on nearly all scion over the rootstock Rupestris du Lot, and for high calcium increases in leaves for most varieties grafted on the Riparia x Rupestris 101-14 rootstock. c) At least for potassium, the scion does have some influence on the composition of the leaves. The varieties Diamante Negro, Itália e Moscatel de Hamburgo had more potassium present in their leaves, regardless of the rootstock. d) Some characteristics are peculiar to some rootstock-scion combinations only, e) The range in leaf content of the various nutrient elements showed that potassium had the least variation and calcium had most variation among the macro-nutrient elements. Boron had more variation between samples than all macro-nutrient elements. f) The results suggested the need for different "optimum" values for certain mineral constituents when rootstocks and varieties are considered.


J. Romano GalloI; Wilson Corrêa RibasII

IEngenheiro-agrônomo, Laboratório de Pesquisas de Elementos Minerais em Plantas

IIEngenheiro-agrônomo. Estação Experimental de São Roque, Instituto Agronômico

RESUMO

No presente trabalho é feito um estudo comparativo do porta-enxêrto e da variedade através de seus efeitos na composição das fôlhas de videira, cultivada em canteiros sob condições comparáveis de solo, tratamento cultural e clima da Estação Experimental de São Roque, do Instituto Agronômico. Amostras de fôlhas de idade definida (a primeira madura, a contar da ponta) foram colhidas à época do florescimento, e analisadas para nitrogênio total, fósforo total, potássio, cálcio, magnésio e boro.

Os dados obtidos permitem distinguir as variações de composição das fôlhas determinadas pela variedade-enxêrto e variedade-cavalo e o uso desta informação como base nos pesquisas para o estabelecimento dos índices de nutrição para a videira, pela análise foliar. A diferença encontrada nos teores dos elementos nutritivos nas fôlhas foi maior entre porta-enxertos do que entre variedades.

SUMMARY

Determinations of total nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and boron were made on leaves of ten grape varieties on different rootstocks, growing in experimental plots under comparable soil, cultural, and climatic conditions. The youngest fully matured leaf was sampled at booming time.

The influence of rootstock and scion on the principal nutrient elements in grape leaves could be summarized as follows: a) Rootstocks induced larger variations in the concentrations of nutrient elements in the leaves than did the scion varieties, b) Some of the rootstock differences were similar from one scion variety to another. This is illustrated for the highest levels of nitrogen and phosphorus on nearly all scion over the rootstock Rupestris du Lot, and for high calcium increases in leaves for most varieties grafted on the Riparia x Rupestris 101-14 rootstock. c) At least for potassium, the scion does have some influence on the composition of the leaves. The varieties Diamante Negro, Itália e Moscatel de Hamburgo had more potassium present in their leaves, regardless of the rootstock. d) Some characteristics are peculiar to some rootstock-scion combinations only, e) The range in leaf content of the various nutrient elements showed that potassium had the least variation and calcium had most variation among the macro-nutrient elements. Boron had more variation between samples than all macro-nutrient elements. f) The results suggested the need for different "optimum" values for certain mineral constituents when rootstocks and varieties are considered.

Texto completo disponivél apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

Recebido para publicação em 2 de março de 1962

  • 1. CHRIST, E. G. & ULRICH, A. Grape nutrition. In Childers, N. F., ed. Fruit Nutrition. Somerville, New Jersey Somerset Press, 1954. (Cap. 8)
  • 2.  GALLO, J. R. & OLIVEIRA, A. S. Variações sazonais na composição mineral de fôlhas de videira e efeitos do porta-enxêrto e da presença de frutos. Bragantia 19:[883]-889. 1960.
  • 3. __________, MOREIRA, S., RODRIGUES, O. & FRAGA, C. G. (júnior) Influência da variedade e do porta-enxêrto, na composição mineral das fôlhas de citros. Bragantia 19:[307]-318. 1960.
  • 4.  HARMON, F. N. Comparative value of thirteen rootstocks for ten vinifera grape varieties in the Napa Valley in California. Proc. Amer. Soc. hort Sci. 54:157-162. 1949.
  • 5.  LOOMIS, N. H. Effect of fourteen rootstocks on yield, vigor, and longevity of twelve varieties of grapes at Meridian, Mississipi. Proc. Amer. Soc. hort. Sci. 59:125-132. 1952.
  • 6.  LOTT, W. L, NERY, J. P., GALLO, J. R. & MEDCALF, J. C. A técnico de análise foliar aplicada ao cafeeiro. Campinas, Instituto Agronômico, 1956. 29 p. (Boletim n. 79).
  • 7. _________MCCLUNG, A. C, VITA, R. & GALLO, J. R. Levantamento de cafèzais em São Paulo e Paraná pela análise foliar. São Paulo I.B.E.C. Research Institute, 1961. 69 p. (Bol. n.° 26).
  • 8.  RIBAS, W. C. & CONAGIN, A. Variedades de cavalos de videira e sua melhor época de enraizamento. Bragantia 16:[127]-138. 1957.
  • 9. _________& FRAGA, C. G. (júnior). Comparação de três tipos de mudas na instalação de um vinhedo. Bragantia 19:[63]-71. 1960.
  • 10. SNYDER, E. & HARMON, F. N. Comparative value of nine rootstocks for ten vinifera grape varieties. Proc. Amer. Soc. hort. Sci. 51:287-294. 1948.
  • 11. THOMAS, W. Present status of diagnosis of mineral requirements of plants by means of leaf analysis. Soil Sci. 59:353-374. 1945.
  • Análise foliar de diferentes combinações enxêrto-cavalo, para dez variedades de videira

    The foliar mineral composition of different scion-rootstock combinations, for ten grape varieties
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      02 Mar 2010
    • Data do Fascículo
      1962

    Histórico

    • Recebido
      02 Mar 1962
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
    E-mail: bragantia@iac.sp.gov.br