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Nutrição mineral de hortaliças: LV - desenvolvimento dos frutos da cultura de pepino (Cucumis sativus L.) var. Aodai e exportação de nutrientes através da colheita

Mineral nutrition of vegetable crops: LV - fruit development of cucumber (Cucumis sativus L.) var. Aodai and nutrient exportation by harvesting

Resumos

Este trabalho foi realizado com os seguintes objetivos: determinar a evolução e produção dos frutos de pepino (Cucumis sativus L.) var. Aodai em função do desenvolvimento da planta, analisar as concentrações dos nurientes no fruto no ponto de consumo e calcular as quantidades de nutrientes exportados pela colheita dos frutos. Verifica-se que as quantidades de nutrientes exportados através da colheita, por tonelada de frutos no ponto de consumo, correspondem a: K -1.617 g, N-1.050 g; P-200 g; Ca -174 g; Mg-139 g; Fe-1,91 g; Zn -1,21 g; Mn-0,98 g; B-0,87g; Cu-0,52g.


A commercial cucumber plantation was set in Piracicaba (SL: 22°41'31" and LW: 47°38'01"), State of São Paulo, Brazil, in a soil classified as "Terra Roxa Estruturada (Alfissol) séries Luiz de Queiroz", in order to study the fruit development and the nutrient exportation by harvesting. Plants (4 replications) with, 12, 24, 36, 48, 60, 72, and 84 dayz old from emergende were collected and divided into roots, stems, leaves of the stems, leaves of the shoots, masculine flowers, feminine flowers, and fruits. The material was dried at 80º C, and analysed for macro and micronutrients. The results indicated that the nutrient exportations by ton of harvested fruits at the ripe stage were: K- 1.617 g; N -1.05 g; P - 200 g; Ca - 174 g; Mg - 139 g; S - 58 g; Fe-1.9 g; Zn - 1.2 g; Mn - 1.0 g; B - 0.9 g; Cu - 0.5 g.


Nutrição mineral de hortaliças. LV - desenvolvimento dos frutos da cultura de pepino (Cucumis sativus L.) var. Aodai e exportação de nutrientes através da colheita* * Parte da tese, apresentada pelo primeiro autor à E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, SP.

Mineral nutrition of vegetable crops. LV - fruit development of cucumber (Cucumis sativus L.) var. Aodai and nutrient exportation by harvesting

Francisco Augusto Mora SolísI; Henrique Paulo HaagII; Keigo MinamiIII

IFaculdade de Ciências Naturais, Universidade de Panamá

IIDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IIIDepartamento de Agricultura e Horticultura, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

RESUMO

Este trabalho foi realizado com os seguintes objetivos: determinar a evolução e produção dos frutos de pepino (Cucumis sativus L.) var. Aodai em função do desenvolvimento da planta, analisar as concentrações dos nurientes no fruto no ponto de consumo e calcular as quantidades de nutrientes exportados pela colheita dos frutos.

Verifica-se que as quantidades de nutrientes exportados através da colheita, por tonelada de frutos no ponto de consumo, correspondem a: K -1.617 g, N-1.050 g; P-200 g; Ca -174 g; Mg-139 g; Fe-1,91 g; Zn -1,21 g; Mn-0,98 g; B-0,87g; Cu-0,52g.

SUMMARY

A commercial cucumber plantation was set in Piracicaba (SL: 22°41'31" and LW: 47°38'01"), State of São Paulo, Brazil, in a soil classified as "Terra Roxa Estruturada (Alfissol) séries Luiz de Queiroz", in order to study the fruit development and the nutrient exportation by harvesting. Plants (4 replications) with, 12, 24, 36, 48, 60, 72, and 84 dayz old from emergende were collected and divided into roots, stems, leaves of the stems, leaves of the shoots, masculine flowers, feminine flowers, and fruits. The material was dried at 80º C, and analysed for macro and micronutrients. The results indicated that the nutrient exportations by ton of harvested fruits at the ripe stage were: K- 1.617 g; N -1.05 g; P - 200 g; Ca - 174 g; Mg - 139 g; S - 58 g; Fe-1.9 g; Zn - 1.2 g; Mn - 1.0 g; B - 0.9 g; Cu - 0.5 g.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 07/12/82.

  • CARPENA, O.; PÉREZ MELIÁN, G.; LUQUE, A., 1978. Absorción de agua e iones en el cultivo de pepinos. I. Consumos totales. Revista de Agroquímica y Tecnologia de Alimentos 18(2): 236-244.
  • ROORDA VAN EYSINGA, J.; SMILDE, K.W., 1969. Nutritional disorders in cucumbers and gherkins under glass. Wageningen, The Netherlands, Centre for Agricultural Publishing and Documentation, 46 p.
  • SARRUGE, J.R.; HAAG, 1974. Análises químicas em plantios, Piracicaba, ESALQ/USP, 56 p.
  • WARD, G.M., 1967a. Greenhouse cucumber nutrition; a growth analysis study. Plant and Soil 26(2): 324 -332.
  • WARD, G.M., 1967b. Growth and nutrient absorption in greenhouse tomatoe and cucumber. Proceedings American Society for Horticultural Science 90: 335-41.
  • *
    Parte da tese, apresentada pelo primeiro autor à E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, SP.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      09 Abr 2012
    • Data do Fascículo
      1982
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